Izrael istražuje smrt pritvorenog 80-godišnjeg Palestinca

Omara Asada, koji je imao državljanstvo SAD-a, su pritvorili izraelski vojnici kada se vraćao iz posjete rođacima u njegovom selu kraj Ramale.

Očevici su izjavili da su vojnici zaustavili vozilo u kojem je bio Asad, silom ga izvukli i sa lisicama na rukama i povezom na očima odveli u napuštenu zgradu (EPA - Ilustracija)

U Izraelu je počela istraga smrti 80-godišnjeg Palestinca koji je imao državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a umro je od srčanog udara pošto su ga izraelski vojnici pritvorili na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi agencija Beta.

Američki State Department je saopćio kako je u kontaktu s Vladom Izraela jer traži objašnjenje incidenta koji se dogodio jučer rano ujutro i da pomno podržava istragu.

Omara Asada su pritvorili izraelski vojnici kada se vraćao iz posjete rođacima u njegovom selu kraj Ramale. On je prenijet u bolnicu poslije više sati, a palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopćilo da je preminuo od srčanog udara.

Privedeni mladići

Očevici su izjavili da su vojnici zaustavili vozilo u kojem je bio Asad, silom ga izvukli i sa lisicama na rukama i povezom na očima odveli u napuštenu zgradu.

Kasnije je pritvoreno i nekoliko mladića iz okolnog područja i odvedeno u tu zgradu, ali oni nisu znali da je i Asad u njoj jer je bilo mračno i nisu čuli nikakav zvuk, pa su ga pronašli tek kada je vojska otišla. Ležao je na stomaku pokriven jaknom.

Pozvana je hitna pomoć ali oživljavanje Asada nije uspjelo, a ostalo je nejasno i kada je preminuo.

Izraelska vojska je u srijedu saopćila da je Asad pritvoren jer se usprotivio kontroli i da je pušten kasnije iste noći, čime je nagovješteno da je živ. Također je rečeno da vojna policija ispituje incident.

Izvor: Agencije