Evropski parlamentarci: Pokrenuti istragu o podršci Varhelyija separističkim aktivnostima Dodika

Trideset zastupnika Evropskog parlamenta uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen pozvavši je na pokretanje istrage protiv evropskog komesara za proširenje EU.

Parlamentarci naglašavaju da su uznemireni i objavljenim dokumentom koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johann Sattler, u kojem stoji da se Oliver Varhelyi otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH (EPA)

Trideset zastupnika Evropskog parlamenta uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen pozvavši je na “pokretanje istrage o ulozi evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija u pomaganju separatističkim aktivnostima Milorada Dodika” u Bosni i Hercegovini.

Pismo je na Twitteru objavila Katalin Cseh, zastupnica Evropskog parlamenta iz Mađarske.

U njemu se navodi da parlamentarci iz nekoliko političkih grupacija ističu kako prate situaciju u Bosni i Hercegovini te naglašavaju kako je teritorijalni integritet BiH ključan, ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu.

“Zbog ovoga smo izuzetno uznemireni očiglednom eksalacijom političkih tenzija u BiH, koje potpiruje Milorad Dodik… Ukoliko Dodik nastoji podijeliti državu i uspostaviti nezavisnu RS povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS-a te ukoliko u tome bude uspješan, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica BiH”, navodi se u pismu i dodaje da će te posljedice osjetiti i Evropska unija.

U pismu se ističe kako Evropska komisija ima ključnu ulogu u osiguravanju poštivanja zaključaka Dejtonskog sporazuma i osiguravanju mira u BiH, međutim, dodaju da zemlje EU nisu ujedinjene u ovom cilju. Tu su naveli primjer mađarskih vlasti koje “aktivno podržavaju Dodikovu kampanju podjele BiH i kroz 100 miliona eura pomoći koju Mađarska daje RS-u uoči Općih izbora u Bosni i Hercegovini”.

Rad komesara Varhelyija

Parlamentarci naglašavaju da još više uznemirava objavljeni dokument koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johann Sattler, u kojem stoji da se Oliver Varhelyi otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH.

“Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelyi složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija.”

Zaključuju da je geopolitički balans ugrožen ako se nepristrasnost i neutralnost Komisije dovodi u pitanje.

“U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varhelyija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati internu inspekciju koja će procijeniti da li su njegove aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU? Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Dejtonskog sporazuma ne krše?”, stoji u zaključku pisma koje potpisuje 30 članova Evropskog parlamenta.

Cseh je također navela u objavi na Twitteru da joj je kao mađarskoj zastupnici u Evropskom parlamentu važno poslati poruku ljudima u BiH, koji su “prisiljeni da ponovo proživljavaju horore rata”, da “postoji Mađarska mimo Viktora Orbana koja stoji uz vas u ovim teškim vremenima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije