U Libiji uhapšeno 600 migranata i izbjeglica

Libijske vlasti su uhapsile više od 600 migranata i izbjeglica koji su kampirali nekoliko mjeseci ispred bivšeg ureda UNHCR-a u Tripoliju.

Libija je glavni put za hiljade migranata, uglavnom iz podsaharaskog dijela Afrike, koji pokušavaju da morem stignu do Evrope (Anadolija)

Libijske vlasti u ponedjeljak su uhapsile više od 600 migranata i izbjeglica koji su kampirali nekoliko mjeseci ispred bivšeg ureda Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Tripoliju, saopštile su dvije humanitarne organizacije.

“Uznemireni smo zbog pritvaranja stotina migranata, izbjeglica i tražilaca azila, uključujući žene i djecu”, izjavio je predstavnik Norveškog vijeća za izbjeglice Dax Roque, prenosi Beta.

Ta humanitarna organizacija navela je da je akcija evakuacije rano u ponedjeljak, bila “oštra” jer su šatori i improvizirana skloništa migranata zapaljeni ispred centra koji je UNHCR zatvorio u decembru.

Nasilna hapšenja

“Naši ljekarski timovi spasili su ljude povrijeđene tokom hapšenja u ponedjeljak ujutro, uključujući osobu ranjenu vatrenim oružjem”, izjavio je regionalni direktor Međunarodnog komiteta za spašavanje Thomas Garafalo.

U sličnoj akciji u oktobru u Tripoliju jedna osoba je poginula, dok je 15 povrijeđeno.

Tada je najmanje 5.000 ljudi uhapšeno, ali nekoliko dana kasnije gotovo 2.000 migranata pobjeglo iz centra, a šestoricu su ubili libijski čuvari, saopštila je tada Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Libija je glavni put za hiljade migranata, uglavnom iz podsaharaskog dijela Afrike, koji pokušavaju da morem stignu do Evrope.

Izvor: Agencije