Radio za Mossad u Maleziji: Uhapšena osoba umiješana u atentat na inžinjera Al-Batsha nakon ulaska u Gazu

Internet stranice povezane s otporom u Gazi objavile su da se agent umiješan u atentat vratio u Gazu bez “savjetovanja s Mossadom”.

Uhapšena osoba umiješana u atentat na palestinskog inženjera Fadija al-Batasha u Maleziji 2018 (Al Jazeera)

Ministarstvo unutrašnjih poslova i nacionalne sigurnosti, kojim upravlja Islamski pokret otpora (Hamas) u Gazi, otkrilo je da je uhapšena osoba umiješana u atentat na palestinskog inžinjera Fadija al-Batasha u Maleziji 2018, iza kojeg stoji Mossad, izraelska obavještajna služba zadužena za obavještajna djelovanja u inostranstvu.

Glasnogovornik ministarstva Iyad al-Bazm rekao je, u zvaničnom saopćenju u nedjelju, da je tekuća istraga Službe za unutrašnju sigurnost ”pokazala da priznanja jednog od pritvorenika ukazuju na njegovu umiješanost u atentat na mučenika Al-Batsha, koji je naručio izraelski Mossad, te da istraga i dalje traje.”

Otkrio ga telefonski razgovor

Iako Al-Bazm nije dao više detalja o umiješanoj osobi, pouzdani izvori su saopćili za Al Jazeeru da je osoba stanovnik Pojasa Gaze. Godinama je bio umiješan u špijuniranje u korist Izraela i učestvovao je u Mossadovim operacijama izvan Pojasa Gaze.

Prema izvorima, koji su željeli ostati anonimni, zajednička operacija snaga otpora i sigurnosnih službi dovela je do hapšenja ovog doušnika po njegovom povratku u Gazu.

Prema ovim izvorima, snage sigurnosti u Gazi su nadzirale telefonski razgovor između doušnika i izraelskog oficira, što je dovelo do njegovog hapšenja prije nekoliko dana. Prilikom ispitivanja, doušnik je priznao svoju umiješanost u atentat na inženjera Al-Batsha.

Internetske stranice povezane s otporom u Gazi objavile su da se agent vratio u Gazu bez “savjetovanja s Mossadom”, te da je obavio telefonski poziv jer mu je trebao novac, što je dovelo do njegovog razotkrivanja. Također, njegova prva priznanja ukazuju da je upravo on pucao na naučnika Al-Batsha.

Život Al-Batsha i atentat

Mossad je izveo atentat na Al-Batsha 21. aprila 2018. godine, dok je išao na jutarnju molitvu u džamiji u blizini svoje kuće u predgrađu malezijske prijestolnice, Kuala Lumpuru.

Inžinjer Al-Batsh je rođen 1983. godine u gradu Jabalia, na sjeveru Pojasa Gaze. Studirao je elektrotehniku na Islamskom univerzitetu u Pojasu Gaze. Otputovao je u Maleziju da bi stekao zvanje doktora nauka u oblasti energetike 2011. godine.

Dok je boravio s porodicom u Maleziji, Al-Batsh je predavao na Univerzitetu u Kuala Lumpuru. Bio je jedan od inicijatora osnivanja Međunarodnog udruženja palestinskih inženjera u Maleziji.

Al-Batsh je naučnik koji ima patent za povećanje efikasnosti elektroenergetskih mreža, pored izuma uređaja za poboljšanje prijenosa električne energije.

Rami Abu Zubaydah, stručnjak za sigurnosne poslove, opisao je hapšenje osobe umiješane u ubistvo Al-Batsha kao “bolan sigurnosni udarac” okupaciji. Kaže kako bi to moglo dovesti do otkrivanja “ćelija” agenata u arapskim i zapadnim prijestolnicama i državama.

Abu Zubaydah je rekao za Al Jazeeru da je ova operacija veliko ostvarenje za službe sigurnosti i otpora u Gazi i da dobija sve veći značaj jer je “prva takve vrste u smislu obavještajnog rada s međunarodnom dimenzijom”.

Prema mišljenju stručnjaka, osoba koja je umiješana u atentat predstavlja ”riznicu informacija”, a njeno hapšenje ukazuje na razvoj sposobnosti sigurnosnih službi u Gazi u njenom obavještajnom sukobu s Izraelom, koji je jedna od najmoćnijih zemalja svijeta u ovom polju.

Izvor: Al Jazeera