Papina novogodišnja poruka: Nasilje prema ženama vrijeđa Boga

Slaveći misu u Bazilici sv. Petra u Rimu, 85-godišnji čelnik Rimokatoličke crkve činio se u dobroj formi, za razliku od Stare godine, kada je u zadnji trenutak odlučio da neće predvoditi misu.

Papa Franjo: Učinimo velike napore kako bismo slavili majke i štitili žene (EPA)

Papa Franjo pozvao je u novogodišnjoj poruci u subotu, kada Rimokatolička crkva slavi svetkovinu svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, na prestanak nasilja prema ženama, jer povrijediti ženu znači povrijediti Boga.

Slaveći misu u Bazilici sv. Petra u Rimu, 85-godišnji papa činio se u dobroj formi, za razliku od Stare godine, kada je u zadnji trenutak odlučio da neće predvoditi misu kako se očekivalo.

Papa je u subotu prehodao centralni brod bazilike čitavom dužinom, za razliku od petka navečer, kada je ušao sa sporednog ulaza i odande pratio misu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Majke donose život i drže ovaj svijet

Zbog išijasa, uslijed čega se bolovi šire u noge, papi su ponekad nemoguća duža stajanja.

U novogodišnjoj homiliji papa se usredotočio na teme majčinstva i žena – za koje je kazao da održavaju tkanje života i uputio jednu od najsnažnijih poruka kojima poziva na okončanje nasilja nad ženama.

“I zato što majke donose život i drže ovaj svijet, učinimo velike napore kako bismo slavili majke i štitili žene”, rekao je Franjo.

“Koliko je samo nasilja upereno prema ženama! Neka to prestane! Povrijediti ženu znači povrijediti Boga, koji kroz ženu skrbi za naše čovječanstvo.”

Papa je i prošli mjesec, u programu za italijansku televiziju govoreći o ženi koju je tukao bivši suprug, rekao da je porodično i nasilje prema ženama gotovo sotonski čin.

Žene zatvorene sa zlostavljačima

Od početka pandemije COVID-19, prije gotovo dvije godine, papa je nekoliko puta osuđivao porodično nasilje, koje je u mnogim državama poraslo u vrijeme lockdowna, jer su tim mjerama žene bile potpuno zatvorene sa svojim zlostavljačima.

U poruci za Svjetski dan mira, koja je objavljena u decembru, Franjo je pozvao zemlje da novac koji izdvajaju za naoružanje preusmjere u obrazovanje i osudio je trošenje novca na oružje na uštrb socijalnih davanja.

Godišnja poruka mira šalje se šefovima država i vlada i međunarodnim organizacijama, a papa po jedan primjerak predaje dužnosnicima koji će ga posjetiti u Vatikanu tokom godine.

Izvor: Agencije