Video: Rusija i Bjelorusija započele velike vojne vježbe

Ministarstvo odbrane u Moksvi objavilo je da će na vježbama sudjelovati do 200.000 vojnika, 80 aviona i helikoptera, 15 brodova i 300 tenkova.

Rusija i Bjelorusija u četvrtak su otvorile velike vojne vježbe, koje će trajati sedam dana i odvijati se na teritoriji dvije zemlje i na Baltičkom moru, što je zabrinulo neke članice NATO-a.

Visoki vojni dužnosnici dvije zemlje prisustvovali su otvaranju vježbi nazvanih “Zapad-2021” u zapadnoj Rusiji, prenosi Hina.

Aktivni dio vježbi, koje se odvijaju u trenutku visokih napetosti između Zapada i Bjelorusije, zbog nasilnog gušenja bjeloruske opozicije, počinje u petak i trajat će do 16. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da će sudjelovati do 200.000 vojnika, 80 aviona i helikoptera, 15 brodova i 300 tenkova.

Vježbe će uključivati pravu pucnjavu i vrhunac su većih tromjesečnih vježbi.

Upozorenje NATO-a

Sudjelovat će i vojnici iz Armenije, Indije, Kazahstana, Kirgistana i Mongolije, po ruskom Ministarstvu odbrane.

Dužnosnici NATO-a upozorili su da će vježbe, koje slijede nakon velikog gomilanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama ranije ove godine, povećati rizik od nesreće i loše procjene, što bi moglo izazvati krizu.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Nikolai Pankov rekao je da su vježbe čisto odbrambene prirode i da će Moskvi i Minsku omogućiti da poboljšaju vojnu saradnju.

Vježbe su otvorene na dan kada se u Kremlju sastaju ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Izvor: Agencije

Povezane

Osnovni cilj vježbe krajem 2021. ili početkom 2022. godine, u kojoj će učestvovati ratni brodovi tri zemlje, je obezbijediti pomorsku sigurnosti te borba protiv piratstva.

Published On 23 Aug 2021

Prošlog mjeseca, Rusija je saopštila da proširuje svoju vojnu infrastrukturu na ostrvima, a japanska vlada je tada izrazila protest Moskvi.

Published On 08 Sep 2021
Brod, Ratni brod
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO