Blinken: Talibani moraju ‘zaslužiti’ međunarodni legitimitet

Državni sekretar SAD-a ističe zabrinutost zbog članstva i policijskih dosjea nekih pojedinaca nove afganistanske vlade.

Antony Blinken i Heiko Maas su predsjedavali virtuelnim sastankom ministara 20 država (AP)

Američki državni sekretar Antony Blinken ocijenio je da će talibani morati “zaslužiti“ legitimitet u međunarodnoj zajednici, pošto su imenovali vladu u kojoj su osobe za kojima tragaju američke vlasti.

Afganistanska prelazna vlada “sastavljena je isključivo od pripadnika talibana i njihovih bliskih saradnika. (…) Zabrinuti smo zbog članstva i policijskih dosjea nekih pojedinaca“ sa popisa sankcija Ujedinjenih naroda”, kazao je on novinarima u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu (Njemačka).

“Razumijemo da talibani to prikazuju kao privremenu vladu. Sudit ćemo o njima poslije, po njihovim djelima“, upozorio je Blinken, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Za brzo slanje humanitarne pomoći

“Talibani traže međunarodni legitimitet. Svaki legitimitet i svaka podrška moraju se zaslužiti.“

U srijedu su Blinken i njegov njemački kolega Heiko Maas predsjedavali virtuelnim sastankom ministara 20 država u vezi s koordinacijom međunarodnog odgovora na talibansko preuzimanje vlasti u Afganistanu.

“Razgovarali smo o tome šta ćemo učiniti kako bi talibani poštovali svoja obećanja i obaveze: da će ljudima dopustiti slobodno kretanje, poštujući njihova temeljna prava, uključujući žene i manjine; paziti da se Afganistan više ne koristi kao baza za terorističke napade; da neće progoniti one koji odluče ostati u Afganistanu…“, nabrajao je Blinken.

Istakavši potrebu brzog slanja “humanitarne pomoći“ stanovništvu, Maas je pozvao talibane da omoguće pristup UN-a zemlji.

“Planirano otvaranje kabulskog aerodroma bit će korak u tom smjeru. To je veoma važna etapa, nadamo se da će uskoro biti okrunjena uspjehom“, rekao je njemački ministar.

Mnogi u Afganistanu čekaju evakuaciju

Blinken je kazao da SAD čini “sve što je u njegovoj moći“ kako bi se nastavili evakuacijski letovi iz Afganistana.

Optužio je talibane da sprečavaju polaske aviona pod opravdanjem da neki putnici nemaju ispravne putne dokumente.

Washington ocjenjuje da u Afganistanu još stotinjak američkih građana čeka da napusti zemlju, ali i hiljade bivših saradnika američke vojske, koji strahuju od talibanske odmazde.

UN zabrinut zbog ograničavanja ženskih prava u Afganistanu

Talibani tvrde da će se “ženska prava poštovati u skladu s islamom, ali svaki dan primamo izvještaje koja govore o njihovm ograničavanju”, rekla je u srijedu čelnica međunarodne organizacije koja radi u Kabulu.

Tako je “ženama zabranjeno izlaziti iz kuće bez pratnje muškog člana porodice”, rekla je Alison Davidian, zamjenica predstavnice UN-ova tijela u Afganistanu UN žene, na video konferenciji s novinarima u New Yorku.

“One su prestale ići na posao u nekim pokrajinama”, požalila se.

Po njenim riječima, talibani koji su dan ranije objavili vladu sastavljenu isključivo od muških članova pokreta, “propustili su dobru priliku da pokažu svijetu da doista rade na sastavljanju široke vlade i naprednog društva”.

“Sada je došlo vrijeme da talibani pokažu da vladaju u ime svih Afganistanaca”, istaknula je Davidian.

UN žene je tijelo UN-a posvećeno spolnoj ravnopravnosti i autonomizaciji žena u svijetu.

Tokom prvog dolaska na vlast (1996.-2001.) talibani su kršili prava žena koje su bile gotovo potpuno isključene iz javnog prostora. Mnogi Afganistanci i međunarodna zajednica strahuju da će to ponoviti.

Izvor: Agencije