U Italiji odobrena upotreba treće doze vakcine

Agencija za lijekove odobrila je upotrebu treće doze vakcine protiv korona virusa za osjetljive grupe stanovništva.

Agencija je odobrila booster dozu za one koji će imati slabiju zaštitu od dvije doze vakcinea (EPA)

Italijanska agencija za lijekove (AIFA) odobrila je u četvrtak upotrebu treće doze vakcine protiv korona virusa za osjetljive grupe stanovništva.

Agencija je odobrila booster dozu vakcine za one koji će vjerovatno imati slabiju zaštitu od dvije doze vakcine, a to su ljudi stariji od 80 godina i korisnici staračkih domova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako se navodi, booster doza je odobrena i za zdravstvene radnike koji su često izloženi korona virusu.

WHO poziva na moratorij

Prema preporuci AIFA-e, booster dozu vakcine treba primiti najmanje šest mjeseci nakon primanja druge doze, i to važi za sve grupe, osim za one koje su imunološki ugrožene, a toj grupi bi, kako se navodi, trebalo dati treću dozu nakon 28 dana.

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je ranije ovog mjeseca da procjenjuje potencijalnu booster dozu vakcina protiv korona virusa koja bi se mogla dati šest mjeseci nakon primanja druge doze.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na moratorij za booster doze vakcine protiv korona virusa najmanje do kraja septembra, kako bi se ostavilo više doza vakcina na raspolaganju ljudima u zemljama koje imaju slabiji pristup imunizaciji.

Izvor: Agencije