Amnesty: Sirijci koji se vraćaju trpe teška kršenja ljudskih prava

Pripadnici sigurnosnih službi podvrgnuli su žene, djecu i muškarce koji su se vratili u Siriju pritvaranju, mučenju i drugom zlostavljanju, uključujući silovanje i seksualno nasilje, kaže se u izvještaju.

Agencija naglašava da svjedočanstva pokazuju da Sirija nije sigurna zemlja za povratak (Reuters)

Pripadnici sirijskih sigurnosnih službi počinili su ozbiljna kršenja ljudskih prava prema izbjeglicama koji su se vratili u Siriju između polovice 2017. i proljeća ove godine, objavio je Amnesty International (AI) u izvještaju u utorak, prenosi Hina.

“Sirijski pripadnici sigurnosnih službi podvrgnuli su žene, djecu i muškarce koji su se vratili u Siriju protupravnom ili proizvoljnom pritvaranju, mučenju i drugom zlostavljanju, uključujući silovanje i seksualno nasilje, te prisilni nestanak “, kaže se u izvještaju.

Amnesty je dokumentirao “teška kršenja ljudskih prava” protiv 66 ljudi, među kojima ih je petero umrlo. Sedamnaest je nestalo bez traga. Među dokumentiranim slučajevima je i 13 djece.

Po izvještaju, jedna je žena ispričala da su obavještajci teško seksualno zlostavljali njenu kćer ispred nje na graničnom prijelazu.

Sirija nije sigurna zemlja za povratak

Trinaestogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica također su silovani, naglašava AI.

Amnesty je pozvao Njemačku i druge zemlje da ne deportiraju sirijske izbjeglice u zemlju koja je u građanskom ratu, čak i ako su se vojni sukobi stišali.

Agencija naglašava da svjedočanstva pokazuju da Sirija nije sigurna zemlja za povratak.

“Protiv međunarodnog zakona je deportirati ljude u zemlju u kojoj postoji opasnost da će biti oteti ili mučeni”, rekao je Markus Beeko, čelnik Amnesty Internationala za Njemačku.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO