Libijske vlasti oslobodile sina Muammara Gaddafija

Libijske vlasti oslobodile su Saadija Gaddafija, sina bivšeg lidera Muammara Gaddafija koji je svrgnut i ubijen tokom ustanka 2011. godine.

Saadi Gadafi je tokom ustanka pobjegao u Niger, ali je 2014. izručen Libiji i od tada je bio zatvoren u Tripoliju (EPA)

Libijske vlasti oslobodile su Saadija Gaddafija, sina bivšeg lidera Muammara Gaddafija koji je svrgnut i ubijen tokom ustanka 2011. godine, objavili su zvanični libijski izvor i izvor iz vlade nacionalnog jedinstva.

Saadi Gadafi je tokom ustanka pobjegao u Niger, ali je 2014. izručen Libiji i od tada je bio zatvoren u Tripoliju, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

On je odmah avionom krenuo za Istanbul, rekao je zvanični izvor.

Bivši profesionalni nogometaš, Saadi Gaddafi optužen je za zločine počinjene nad demonstrantima 2011. godine i za ubistvo libijskog nogometnog trenera Bashira al-Rayanija 2005. godine.

Pregovori za oslobađanje

U aprilu 2018. oslobođen je optužbe za ubistvo Al-Rayanija.

Njegovo oslobađanje rezultat je pregovora koji su uključivali visoke plemenske ličnosti i premijera Abdul Hamida Dbeibeha, dodao je zvanični izvor.

Drugi izvor je rekao da je u pregovore bio uključen i bivši ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha.

Izvor: Agencije

Povezane

Zbog haotične situacije sve više ljudi napušta Libiju i nastoji da se domogne Zapadne Evrope. Od trenutka svrgavanja i ubistva Muammera Gaddafija, zemlja je duboko podijeljena. Danas se navršava 50 godina od trenutka kada je Gaddafi vojnim pučem došao na vlast. Narednom pričom podsjećamo na njegovu turbulentnu vladavinu.  

Published On 01 Sep 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO