SAD: Dva od tri muslimana direktno suočena s islamofobijom

U istraživanju provedenom na Institutu Berkeley Univerziteta Kalifornija, 67,5 posto muslimanskih ispitanika reklo je da je barem jednom u životu doživjelo islamofobiju.

Procjenjuje se da u SAD-u živi oko 3,5 miliona muslimana (Reuters)

Dva od tri muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama bar jednom u životu bili su izloženi islamofobnom ponašanju, pokazale su ankete provedene u toj zemlji.

U istraživanju provedenom na Institutu Berkeley Univerziteta Kalifornija, 67,5 posto muslimanskih ispitanika reklo je da je barem jednom u životu doživjelo islamofobiju prenosi Anadolija.

Istraživanje je pokazalo da se kod ženske muslimanske populacije ta stopa penje na 76,7 posto.

Najmanje 33 posto sudionika izjavilo da je u nekim trenucima odlučilo sakriti svoj vjerski identitet kako ne bi bili izloženi islamofobiji, dok je 88,2 posto izjavilo da su izbjegavali određene govore i radnje zbog straha od suočavanja s reakcijama.

Skrivanje vjerskog identiteta

Zabilježeno je da je stopa osoba koje pokušavaju sakriti svoj vjerski identitet naročito izražena među dobnom grupom od 18 do 29 godina, a procenat se kreće oko 45 posto.

“Ova anketa pokazuje da musliman, i ako nije direktno suočen s islamofobičnim ponašanjem, izložen atmosferi u kojoj islamofobija u našim medijima i kulturi nakon 11. septembra 2001. godine daje muslimanima osjećaj da ih se posmatra, sudi ili isključuje”, smatra direktor Instituta Elsadig Elsheikh.

Ukupno 73 posto ispitanih muslimana izjavilo je da održava svakodnevne odnose s nemuslimanima unatoč islamofobnim pristupima u društvu, a 93,7 posto je izjavilo da smatra važnim prihvatiti njihovu djecu kao Amerikance.

U istraživanju su učestvovala 1.123 muslimana svih etničkih skupina i dobi koji žive u SAD-u, od kojih su polovica žene.

Procjenjuje se da u SAD-u živi oko 3,5 miliona muslimana.

Izvor: Agencije