Biden u UN-u obećao doba ‘nemilosrdne diplomatije’ nakon vojnih pogrešaka

Američki predsjednik Joe Biden branio je haotično američko povlačenje iz Afganistana u govoru u Ujedinjenim narodima.

Biden je rekao da se svijet suočava s odlučujućim desetljećem (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden branio je haotično američko povlačenje iz Afganistana u govoru u Ujedinjenim narodima u utorak, obrazlažući kako je nužno da se fokus američke politike okrene s antidemokratskih sistema i usredotoči na globalne izazove; pandemiju COVID-a 19 i klimatske promjene.

“Završili smo dvadeset godina sukoba u Afganistanu i doba nemilosrdnog rata, otvaramo novo doba nemilosrdne diplomatije”, rekao je Biden nastupivši prvi put kao predsjednik na Generalnoj skupštini UN-a, prenosi Hina.

Suočavajući se s kritikama zbog povlačenja iz Afganistana, Biden je obećao braniti američke nacionalne interese, no rekao da “misija mora biti jasna i ostvariva”, a da se američka vojska “ne smije koristiti kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svijetu”.

‘Pouzdan saveznik’

Biden se nada da će iznijeti uvjerljiv dokaz da Sjedinjene Američke Države ostaju pouzdan saveznik svojim partnerima širom svijeta nakon godina politike “America First” koju je vodio njegov republikanski prethodnik Donald Trump.

Biden je rekao da se svijet suočava s odlučujućim desetljećem i da će rješavanje različitih izazova “ovisiti o našoj sposobnosti da prepoznamo da smo dio zajedničkog čovječanstva”.

Rekao je da “umjesto da se i dalje borimo u ratovima iz prošlosti, uprimo pogled” u izazove poput globalne pandemije, rješavanja klimatskih promjena, kibernetičkih prijetnji i upravljanja promjenom “globalne dinamike moći”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO