Zelenski: SAD najavio moguće sankcije Sjevernom toku 2

Ukrajinski čelnik je to kazao nakon sastanka sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu.

Zelenski i Biden: Ukrajinski lider došao je u Bijelu kuću tražeći od Bidena veću vojnu pomoć i podršku kandidaturi svoje zemlje za članstvo u NATO-u (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako će Sjedinjene Američke Države uvesti sankcije protiv Sjevernog toka 2 u slučaju da druge zemlje naprave probleme Ukrajini, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruski TASS.

Zelenski je to kazao nakon sastanka sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu.

„Za sada, u fazi smo kada predsjednik Biden lično garantira kako će, ukoliko Rusija ili druge strane u projektu Sjeverni tok 2 naprave energetske probleme Ukrajini, SAD garantirati uvođenje sankcija protiv Sjevernog toka 2“, rekao je Zelenski i dodao da je to velika pobjeda, ali i kako se o tome još treba razgovarati.

Prema njegovim riječima, o pitanju Sjevernog toka 2 Ukrajina ima veliku podršku američkog Kongresa.

Provokacije i minobacači

Ukrajinski lider došao je u Bijelu kuću tražeći od Bidena veću vojnu pomoć i podršku kandidaturi svoje zemlje za članstvo u NATO-u.

Sastanak je odgođen za dva dana dok su Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost bili fokusirani na povlačenje američke vojske iz Afganistana.

„U teškom trenutku za svijet i Sjedinjene Američke Države … ipak ste našli vremena za nas i zaista smo zahvalni na tome“, rekao je Zelenski.

Uoči sastanka, Bidenova administracija je saopćila da će izdvojiti do 60 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini.

Američka administracija je u obavještenju Kongresu istakla da je paket pomoći Ukrajini neophodan zbog, kako je navela, velikog povećanja ruske vojne aktivnosti duž njene granice i zbog napada minobacačima, kršenja prekida vatre i drugih provokacija.

Izvor: Agencije