U SAD-u od marta bačeno 15 miliona doza vakcine za COVID-19

Broj bačenih doza prijavili su Centrima za sprječavanje i suzbijanje bolesti (CDC), glavnoj saveznoj agenciji za javno zdravstvo u SAD-u, američke savezne države i apoteke koje administriraju vakcine.

Taj broj je tek mali dio ukupnog broja doza distribuiranih u zemlji od decembra (gotovo 444 miliona) i broja stvarno utrošenih doza (371 milion) (EPA)

Najmanje 15 miliona doza vakcine za COVID-19 bačeno je u Sjedinjenim Državama od 1. marta, objavio je u srijedu američki medij NBC, prenoseći informaciju američkih zdravstvenih vlasti, prenosi Hina.

Taj broj bačenih doza prijavili su Centrima za sprječavanje i suzbijanje bolesti (CDC), glavnoj saveznoj agenciji za javno zdravstvo u SAD-u, američke savezne države i apoteke koje administriraju vakcine.

Najvjerovatnije je potcijenjen jer neke države i savezne agencije ne raspolažu podacima.

Različiti su razlozi bacanja doza: istek roka valjanosti, greška pri razrjeđivanju, problemi s čuvanjem na hladnom, stvaranje pukotina u bočicama… Nakon otvaranja bočice koja sadrži nekoliko doza, vakcina se mora potrošiti u roku nekoliko sati i ako nema zainteresiranih, ono propada.

Premda su neki dobavljači izvijestili o hiljadama doza bačenih odjednom, najčešće je bila riječ o tek četiri doze bačenim odjednom, navodi NBC.

Većina bačena tokom ljeta

Dva velika američka lanca apoteka, Walgreens i CVS, objavili su podatak o više od dva miliona bačenih doza svaki, a Walmart i Rite Aid o više od milion.

Raniji podaci zdravstvenih vlasti govorili su da je od početka američke kampanje vakcinacije u decembru 2020. i marta bačeno dvjestotinjak hiljada doza.

Od 15 miliona doza bačenih nakon toga, većina ih je bačena tokom ljeta (od juna do augusta), ističe NBC.

Taj broj je tek mali dio ukupnog broja doza distribuiranih u zemlji od decembra (gotovo 444 miliona) i broja stvarno utrošenih doza (371 milion).

No razlike u vakcinaciji u svijetu i dalje su velike, a utrka za dozama stvarnost jer mnoge su zemlje dosad vakcinisale tek mali dio stanovništva, posebno afričke.

“To je pitanje pravednosti”, rekao je za NBC Tim Doran, profesor javnog zdravstva na univerzitetu u Yorku. “Imate veoma bogate zemlje kojima je vakcina dostupna i koje jednostavno bacaju doze”.

SAD je početkom augusta objavio da je stranim zemljama poslao 110 miliona doza vakcina, a krajem augusta je počeo distribuirati dio donacije od 500 miliona doza Pfizerove vakcine obećanih siromašnim zemljama.

Izvor: Agencije