Osiguravajuće kuće uragan Ida će koštati 18 milijardi dolara

Prema prethodnim projekcijama, procjenjivalo se da će šteta od uragana koštati osiguravače do 30 milijardi dolara, a možda i više.

oko 40 miliona dolara osiguranja od štete odnosilo bi se na Karibe (EPA)

Predviđa se kako će šteta koju je izazvao uragan Ida koštati osiguravajuće kuće oko 18 milijardi dolara na ime isplate obeštećenja osiguranicima u Sjedinjenim Američkim Državama i na Karibima, prema podacima proceniteljske kompanije “Karen Clark”.

Ovaj iznos je blizu donjeg praga preliminarnih računica o šteti koje su eksperti za osiguranje objavili dok je ciklon još uvijek harao zemljom ranije ove sedmice te predstavlja prvu procjenu jedne od vodećih kompanija u sektoru rizik-modelinga, prenosi Tanjug.

Prema navodima kompanije, oko 40 miliona dolara osiguranja od štete odnosilo bi se na Karibe, a ostatak na štetu koju je uragan nanio u SAD-u.

Ida je u nedjelju pogodila saveznu državu Louisianu kao uragan četvrte kategorije, s udarima vjetra brzine do 240 kilkometara na sat i olujnom kišom koja je poplavila obalu Meksičkog zaljeva, nastavljajući se kretati do New Orleansa i dalje.

Daleko manje štete od Katrine

Prema prethodnim projekcijama, procjenjivalo se da će šteta od uragana koštati osiguravače do 30 milijardi dolara, a možda i više, zbog rastućih cijena drvne građe i radne snage uslijed pandemije COVID-19.

Stručnjaci ističu, ipak, da će sveobuhvatne procjene štete i dalje biti daleko manje od 87 milijardi dolara, koliko su osiguranici potraživali na ime štete od uragana Katrina 2005. godine.

Prognoza “Karen Clarka” obuhvata osigurane privatne stambene, komercijalne, industrijske objekte i automobile, ali ne i čamce, nekretnine na moru ili gubitke koji potpadaju pod američki Nacionalni program osiguranja od poplava.

Izvor: Agencije