Predsjednik Meksika predlaže latinoameričku EU

U ovim vremenima CELAC može postati glavni instrument konsolidacije odnosa između latinskoameričkih i karipskih nacija, rekao je Andres Manuel Lopez Obrador.

CELAC postoji deset godina i smatra se da je više lijevo od OAS-a (Arhiva)

Latinskoameričke i karipske države trebale bi težiti savezu sličnom Evropskoj uniji, izjavio je predsjednik Meksika, predlažući novi smjer kako bi se te zemlje udaljile od Organizacije američkih država (OAS), u kojoj veliku ulogu igra Washington.

Domaćin susreta, lijevi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, poznat kao AMLO, pred gotovo 20 predsjednika i premijera na samitu Zajednice latinskoameričkih i karipskih država (CELAC), kazao je da taj savez može pomoći nejednakošću pogođenim ekonomijama regije kao i u borbi protiv zdravstvenih i drugih kriza.

“U ovim vremenima CELAC može postati glavni instrument konsolidacije odnosa između latinskoameričkih i karipskih nacija“, rekao je on na otvaranju samita u meksičkoj prijestolnici, prenosi Hina.

Napraviti zajednicu nalik evropskoj

CELAC postoji deset godina i smatra se da je više lijevo od OAS-a.

CELAC njeguje bolje odnose s Kubom, Venecuelom i Nikaragvom, predvođene ljevicom, a jedan od najvećih pobornika tog saveza bio je bivši predsjednik Venezuele Hugo Chavez, piše Bloomberg.

Za razliku od OAS-a, kojem je sjedište u Washingtonu, članice CELAC-a nisu Sjedinjene Američke Države i Kanada, ali nije ni Brazil, gdje je na vlasti krajnje desni predsjednik Jair Bolsonaro, koji se povukao prošle godine.

OAS je ranije iz svojih redova izbacio Kubu i Venecuelu te je u toj državi priznao opozicionu vlast Juana Guaidoa, kojeg podržavaju zapadne države.

“Trebamo na američkom kontinentu izgraditi nešto slično ekonomskoj zajednici koja je bila preteča današnje Evropske unije“, rekao je AMLO, naglašavajući potrebu poštivanja suvereniteta država regija.

Pažnja na ljevičarske čelnike regije

Bit će to istinski autonomna organizacija, “koja neće služiti nikome, nego će biti posrednik“, najavio je prošlog mjeseca meksički predsjednik.

Sastanak u Mexico Cityju stavio je pažnju na ljevičarske čelnike regije, uključujući novog predsjednika Perua Pedra Castilla, kubanskoga Miguela Diaz-Canela i Venecuele Nicolasa Madura.

Urugvajski predsjednik Luis Lacalle, smatran političarem desnog centra, naglasio je da njegovo učešće na skupu ne znači da on podržava neke autoritarne režime u regiji.

“Zabrinuti smo i pratimo šta se događa na Kubi, u Nikaragvi i Venecueli“, rekao je Lacalle, nazvavši djelovanje tih vlada represivnim.

Izvor: Agencije