Talibani dozvolili dječacima da krenu u školu

Nastava za sve muške učenike od šestog do 12 razreda, kao i za muške nastavnike se nastavlja u subotu, saopštilo je Ministarstvo prosvjete u novoj talibanskoj vladi.

Talibani su ranije dozvolili da učenice od prvog do šestog razreda nastave da idu u školu, a da djevojke mogu da studiraju, ali u odvojenim učionicama od muškaraca (EPA)

Ministarstvo prosvjete u novoj talibanskoj vladi Afganistana saopštilo je u petak da se nastava za sve muške učenike od šestog do 12 razreda, kao i za muške nastavnike nastavlja u subotu.

U saopštenju objavljenom na Faebooku se ne spominju djevojčice tog uzrasta, prenosi Tanjug agenciju AP.

Talibani su ranije dozvolili da učenice od prvog do šestog razreda nastave idu u školu, a da djevojke mogu da studiraju, ali u odvojenim učionicama od muškaraca i uz obavezan način odijevanja u skladu s islamskim propisima.

U prethodnom periodu kada je bila na vlasti od 1996. do 2001. godine ta tvrdokorna grupa zabranjivala je ženama da pohađaju nastavu i da rade.

Nastavak obrazovanja

Dok talibanska vlada preuzima vlast u Afganistanu, obrazovna organizacija Ujedinjenih naroda – UNESCO upozorila je ranije ove sedmice na rizike po pitanju pristupa obrazovanju, posebno za djevojčice i žene, javlja AP.

U novom izvještaju UNESCO-a otkriveno je da se upis studenata višestruko povećao u 20 godina otkako je vojna operacija pod vodstvom SAD-a protjerala talibane sa vlasti, dok se stopa pismenosti žena u Afganistanu udvostručila.

Iako 2001. godine u osnovnoj školi gotovo da nije bilo djevojčica, u 2018. godini ih je bilo 2,5 miliona, navodi se u izvještaju, prenijela je Fena.

Djevojčice sada predstavljaju 40 posto učenika osnovnih škola u Afganistanu.

Izvor: Agencije