Blinken: Francuska vitalni partner u Indo-pacifičkom regionu

Izjava američkog državnog sekretara uslijedila je nakon reakcija Pariza zbog toga što su SAD, Australija i Velika Britanija odlučile Australiji isporučiti nove nuklearne podmornice.

Antony Blinken: Blisko sarađujemo s Francuskom u mnogim zajedničkim pitanjima u Indo-pacifičkoj regiji (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken je izjavio da je Francuska “vitalni partner SAD-a u Indo-pacifičkoj regiji”.

Međutim, čini se da je ovaj komentar izrečen s ciljem da se ublaži ogorčenje zvaničnog Pariza nakon što su SAD, Australija i Velika Britanija odlučili Australiji isporučiti nove nuklearne podmornice.

Ove tri zemlje su saopćile da će uspostaviti vojno-sigurnosno partnerstvo u Indo-pacifičkoj regiji i da će u tom smislu pomoći Australiji da nabavi američke podmornice na nuklearni pogon.

Zbog toga je Australija otkazala Francuskoj narudžbu vrijednu 40 milijardi dolara za nabavku francuskih nuklearnih podmornica, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Odnos od fundamentalnog značaja’

Francuska je oštro reagožirala na vijest o otkazivanju australske narudžbe, a ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian ocijenio je da je tom odlukom Australija “zarila nož u leđa” Francuskoj.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanaka američkih i australskih ministara vanjskih poslova i odbrane u Washingtonu, Blinken je rekao da Washington želi iskoristiti svaku priliku za produbljivanje transatlantske saradnje u Indo-pacifičkom regionu i naglasio da je Francuska “značajan partner”.

“Nevjerovatno blisko sarađujemo s Francuskom u mnogim zajedničkim pitanjima u Indo-pacifičkoj regiji, ali i širom svijeta, i nastavit ćemo tako raditio. Taj partnerski odnos je za nas od fundamentalnog značaja”, kazao je on i dodao da su američki zvaničnici bili u kontaktu s francuskim kolegama u proteklih 48 sati kako bi razgovarali o ovom pitanju.

Ipak, jedan francuski zvaničnik, koji je sa dopisnikom Reutersa razgovarao pod uvjetm anonimnosti, potvrdio je da Amerikanci nisu kontaktirali Francusku, kao i da nisu imali informaciju sve dok francuski politički vrh nije bio upoznat s medijskim izvještajima o sporazumu, nakon čega su se obratili kolegama iz SAD-a da im objasne o čemu je riječ.

‘Ne tražimo sukob s Kinom’

Australija je 2016. godine odlučila sklopiti dogovor za izgradnju nove podmorničke flote vrijedne 40 milijardi dolara s francuskom korporacijom Naval Group, koji je novim sporazumom poništen.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici traže načine da se odupru rastućoj vojnoj moći i utjecaju Kine, pritisku na Tajvan i raspoređivanju kineskih snaga u spornom Južnokineskom moru.

“Ne tražimo sukob s Kinom”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, a Peking je poručio da SAD, Australija i Velika Britanija “ozbiljno narušavaju regionalni mir i stabilnost”.

Izvor: Agencije