Za bombaški napad na džamiju u SAD-u 53 godine zatvora

Emily Claire Hari suočavala se s minimalnom zatvorskom kaznom od 30 godina zbog napada na Islamski centar Dar al-Farooq u Bloomingtonu.

Niko nije povrijeđen u bombaškom napadu 2017 godine (EPA)
Niko nije povrijeđen u bombaškom napadu 2017 godine (EPA)

Liderka paravojne antivladine grupe iz američke savezne države Illinois, za koju vlasti kažu da je organizator bombaškog napada na džamiju u Minnesoti 2017. godine, osuđena je na 53 godine zatvora zbog tog napada koji je užasnuo muslimansku zajednicu tog dijela SAD-a.

Emily Claire Hari, koja je optužena i kojoj je suđeno i presuđeno pod imenom Michael Hari i koja je nedavno objavila promjenu spola, suočavala se s minimalnom zatvorskom kaznom od 30 godina zbog napada na Islamski centar Dar al-Farooq u Bloomingtonu.

Različitost je snaga države

To je bio minimum koji je tražila odbrana, no tužitelji su tražili doživotni zatvor, jer su naveli da Hari nije preuzela odgovornost za napad.

Agencija AP navodi kako niko nije povrijeđen u bombaškom napadu, no veliki broj pripadnika zajednice džamije je svjedočio o traumama koje su ostale.

Okružni sudija Donovan Frank kazao je kako dokazi jasno pokazuju da je namjera Hari bila da “prepadne, ugrozi i terorizira pojedince muslimanske vjere“.

“Različitost je snaga ove države. Svako ko to ne razumije ne razumije ni ustavno obećanje države koje dovodi mnoge ovdje“, istakao je on.

“Svaka kazna manja od 636 mjeseci zatvora bila bi nepoštivanje zakona“, dodao je Frank.

Presuda po pet tačaka

Hari se kratko obratila prije izricanja presude i kazala: “Kako je mojih prvih 47 godina života bilo blagoslovljeno, ne mogu se žaliti na posljednje tri, a s obzirom na blagoslovljen i sretan život, ne mogu ništa tražiti dodatno od sudije.“

Također je navela kako su žrtve, koje su svjedočile prošle kroz “traumatičan period“ i poželjela im “najbogatije Božje blagoslove u Isusu Kristu“.

Hari je osuđena u decembru po pet tačaka, uključujući uništavanje imovine zbog njenog vjerskog karaktera i sprečavanje slobodnog ispoljavanja vjerskih uvjerenja.

Izvor: Agencije

Povezane

Prvi izbori unutar demokratske stranke održani su u Iowi. Među biračima je bilo i petnaestak hiljada bivših stanovnika Bosne i Hercegovine. Stigli su tamo krajem prošloga stoljeća kao izbjeglice.

Neke džamije u SAD-u su ponovno otvorile vrata za vjernike, ali velika okupljanja i dalje su ograničena.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO