Novi izraelski naoružani robot za patroliranje granicama

Robotom s pogonom na četiri točka upravlja elektronski tablet, a može biti opremljen sa dvije automatske puške, kamerama i senzorima.

Kritičari su upozorili da takvo oružje može odlučivati samostalno i možda pogrešno gađati ciljeve (AP)

U Izraelu je u ponedjeljak predstavljen naoružani robot na daljinsko upravljanje, koji može patrolirati borbenim zonama, ući u trag neprijateljima i pucati.

Zagovornici takvih poluautomatskih mašina kažu da omogućavaju vojsci da štiti svoje pripadnike, dok kritičari upozoravaju da je to novi opasan korak, koji će dovesti do toga da roboti odlučuju o životu i smrti, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Robotom s pogonom na četiri točka upravlja elektronski tablet, a može biti opremljen sa dvije automatske puške, kamerama i senzorima, kao i sakupljati obavještajne podatke za kopnene trupe, snabdjevati ih, prevoziti ranjene vojnike i izvoditi napade na obližnje mete.

Jaguar patrolira granicom

To je najusavršenije vozilo bez posade koje su u posljednjih 15 godina proizveli ELTA Sistemi, pod kontrolom državne Aerokosmičke industrije Izrael.

Izraelska vojska trenutno koristi manje, ali slično vozilo nazvano “Jaguar” da patrolira duž granice s Pojasom Gaze i pomaže održavanju blokade nad tom okupiranom teritorijom koju je Izrael uveo 2007. godine.

U Pojasu Gaze živi oko dva miliona Palestinaca, a blokadu je iste godine godine nametnuo i Egipat, pa je granično područje mjesto čestih protesta.

Vozila bez posade sve više koriste i druge vojske, američka, britanska i ruska, a njihov zadatak uključuje logističku podršku, uklanjanje mina i otvaranje vatre.

Tablet može ručno kontrolirati vozilo, ali mnoge funkcije, uključujući kretanje i sistem za nadgledanje, mogu raditi samostalno.

Razlika između civila i vojnika

Kritičari su upozorili da takvo oružje može odlučivati samostalno i možda pogrešno gađati ciljeve.

Izraelska kompanija je rekla da takve mogućnosti postoje, ali se ne nude klijentima.

Bonnie Docherty iz Human Rights Watcha (HRW) kazala je da takvo oružje zabrinjava, jer ne može razlikovati civile od boraca između ostalog.

“Mašine ne mogu shvatiti vrijednost ljudskog života, što u osnovi podriva ljudsko dostojanstvo i krši zakone o ljudskim pravima“, rekla je ova predavačica na Harvardu, koja je ranije pozvala da se putpuno automsko oružje zabrani međunarodnim pravom.

Izvor: Agencije