Ukrajina pojačala granične kontrole zbog vježbe ‘Zapad-2021’

Rusija i Bjelorusija održavaju velike vojne vježbe, nazvane ‘Zapad-2021’, koje su počele u četvrtak i trajat će sedam dana.

Vježbe se odvijaju u trenutku visokih napetosti između Zapada i Bjelorusije (EPA)

Ukrajinske snage na granici s Bjelorusijom su pojačane zbog vojne vježbe “Zapad-2021”, izjavio je ukrajinski zastupnik Sergej Jonušas i dodao da je situacija na granici trenutno mirna.

Agencije izvještavaju da granicom danonoćno patrolira služba sa psima, a bila je angažirana i avijacija, dok svi kontrolni punktovi rade uobičajeno, prenosi Tanjug.

“Mi stalno pratimo stanje. Državna granična služba je osigurana kako bi spriječila provokacije i ilegalne prelaske granice”, rekao je Jonušas.

Rusija i Bjelorusija su u četvrtak počele velike vojne vježbe, nazvane “Zapad-2021”, koje će trajati sedam dana i odvijati se na teritoriji dvije zemlje te na Baltičkom moru, što je zabrinulo neke članice NATO-a.

Na vježbi do 200.000 vojnika

Aktivni dio vježbi, koje se odvijaju u trenutku visokih napetosti između Zapada i Bjelorusije zbog nasilnog gušenja bjeloruske opozicije, počeo je u petak i trajat će do 16. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da će sudjelovati do 200.000 vojnika, 80 aviona i helikoptera, 15 brodova i 300 tenkova.

Vježbe će uključivati pravu pucnjavu i vrhunac su većih tromjesečnih vježbi.

Sudjelovat će i vojnici iz Armenije, Indije, Kazahstana, Kirgistana i Mongolije, najavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Agencije