Američki ambasador u Rusiji pozvan na razgovor zbog optužbi o miješanju u izbore

John Sullivan je pozvan da mu se predoče ‘neoborivi dokazi’ kršenja koja su počinile američke digitalne kompanije uoči parlamentarnih izbora u Rusiji, navodi Moskva.

Američki ambasador razgovarao je sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova (Reuters)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji pozvan je u petak na razgovor da mu se predoče “neoborivi dokazi” kršenja koja su počinile američke digitalne kompanije uoči parlamentarnih izbora u Rusiji, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

“On je pozvan iz samo jednog razloga – miješanje u ruske izbore”, navela je Marija Zaharova na svom Telegram nalogu, prenosi Beta.

U odvojenom saopćenju objavljenom na web stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je američki ambasador John Sullivan razgovarao 10. septembra sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejom Rjabkovim.

‘Neoborivi dokazi’

“Tokom sastanka je istaknuto da ruska strana posjeduje neoborive dokaze o kršenju ruskog zakonodavstva od američkih digitalnih giganata u vezi s priprema i održavanjem izbora za Dumu”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da je američkom diplomati ukazano da je “apsolutno nedopustivo miješanje u unutrašnja pitanja Moskve”.

Izbori u Rusiji će biti održani od 17. do 19. septembra.

Izvor: Agencije