Poljska uvodi vanredno stanje na granici s Bjelorusijom

Poljske vlasti žele zaustaviti veliki priliv migranata iz susjedne zemlje.

Poljska granična policija i vojnici zatvorili su kamp i izbjeglicama ne dopuštaju ulazak u zemlju (EPA)

Zakon kojim će se proglasiti vanredno stanje na granici s Bjelorusijom čeka potpis poljskog predsjednika Andrzeja Dude, a poljske vlasti time žele zaustaviti veliki priljev migranata iz susjedne zemlje.

Duda je najavio da će temeljito ispitati vladinu odluku i uskoro objaviti vlastitu, nakon što je premijer Mateusz Morawiecki u utorak potvrdio da je ta mjera na Dudinom stolu.

U Poljskoj vanredno stanje stupa na snagu odmah nakon predsjedničkog potpisa.

Međutim, predsjednik mora podnijeti uredbu parlamentu, koji je može opozvati unutar 48 sati, piše Hina, pozivajući se na dpa.

Ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski kazao je da će uredba biti na snazi 30 dana i da će se odnositi na “uski pojas” uz granicu i 183 općine.

U navedenim će područjima građanska prava biti privremeno ograničena pa će, naprimjer, biti zabranjeni protesti.

Opozicija kritizira plan

Kaminski je rekao da je tri hiljade migranata pokušalo preći iz Bjelorusije u Poljsku, bez dozvole, samo u augustu.

Prošle sedmice, Poljska je počela gradnju 2,5 metara visoke žice uz 418 kilometara dugu granicu.

Zbog represije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka prema demonstrantima, koji su ustali protiv njegove vlasti nakon prošlogodišnjih izbora, za koje opozicija i Zapad kažu da su namješteni, Evropska je unija nametnula sankcije Bjelorusiji.

Bjelorusija je odgovorila tako što je migrantima dopustila da slobodno prelaze bjelorusku granicu prema susjednim članicama EU-a.

Poljska granična policija i vojnici zatvorili su kamp i izbjeglicama ne dopuštaju ulazak u zemlju.

Opozicija je kritizirala plan uvođenja izvanrednog stanja, a tvrde da to omogućava protjerivanje novinara i humanitarnih radnika koji ne žive u odredbom zahvaćenom području.

Izvor: Agencije