U libijskom Tarhunu, ‘gradu masovnih grobnica’, ekshumirano još deset tijela

Nakon poraza Haftarovih snaga u zapadnoj Libiji, libijska vlada otkrila je 55 masovnih grobnica iz kojih je do sada ekshumirano najmanje 135 tijela.

Ekshumirano je deset tijela, a još nije poznat identitet ubijenih osoba (EPA - Arhiva)

Libijska vlada nastavlja da otkriva posmrtne ostatke iz masovnih grobnica u gradu Tarhuna, 90 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Tripolija, koje su za sobom ostavile nelegitimne militantne snage koje predvodi Khalifa Haftar.

Libijska vlada objavila je da je pronađena još jedna grobnica sa deset tijela, prenosi Anadolija.

Iz Instituta za traženje i utvrđivanje identiteta nestalih, koje djeluje pri vladi, objavljeno je da je jučer otkrivena još jedna masovna grobnica tokom iskopavanja na poljoprivrednom zemljištu u gradu.

Ekshumirano je deset tijela, a još nije poznat identitet ubijenih osoba.

Od 2015. godine Libija je podijeljena između dvije vlade, jedne na istoku i druge na zapadu, a svaku podržava niz policija.

Otkriveni deseci masovnih grobnica

Prema službenim libijskim izvorima, Haftarove snage i povezane milicije počinile su ratne zločine i djela genocida u periodu između aprila 2019. i juna 2020. godine.

Nakon poraza Haftarovih snaga u zapadnoj Libiji, libijska vlada otkrila je 55 masovnih grobnica iz kojih je do sada ekshumirano najmanje 135 tijela.

Međunarodni krivični sud 22. juna prošle godine je saopćio kako je tužilaštvo dobilo pouzdane informacije o masovnim grobnicama.

Pripadnici milicije Kaniyat, koja podržava Haftara, terete se za vansudska pogubljenja neistomišljenika i civilnog stanovništva za vrijeme kontrole nad Tarhunom.

Izvor: Agencije