Francuska: Sud kaznio državu sa 10 miliona eura

Najviše pravno tijelo konstatovalo je da država nije uspjela poboljšati kvalitet zraka u pojedinim oblastima u zemlji.

Nivo štetnih plinova u 2020. godini bio je previsok u u Parizu i Lyonu (EPA)
Nivo štetnih plinova u 2020. godini bio je previsok u u Parizu i Lyonu (EPA)

Najviše pravno tijelo u Francuskoj kaznilo je državu sa 10 miliona eura jer nije uspela poboljšati kvalitet zraka u pojedinim oblastima u zemlji.

Kazna dolazi četiri godine nakon što je državno vijeće, koji služi kao pravni savjetnik izvršnom i vrhovnom sudu, naredilo vladi da smanji nivoe azotnog oksida i štetnih čestica u više od 10 zona, kako bi bili u skladu sa evropskim standardima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U svojoj odluci, sud je naveo da je vlada predsjednika Emmanuela Macrona uradila suviše malo da poboljša kvalitet zraka u pojedinim zonama, da je nivo štetnih plinova u 2020. godini bio previsok u u Parizu i drugom najvećem gradu, Lyonu.

Kazna svakih šest mjeseci

“Mjere koje je preduzela vlada su nedovoljne da bi se odluka suda iz 2017. godine smatrala potpuno izvršenom”, navelo je vijeće.

Vlada se branila da je uvela nove mjere od prošlog juna s ciljem da očisti gradski zrak, uključujući i uvođenje zona sa malom emisijom štetnih plinova, da je podsticala na kupovinu električnih i hibridnih automobila i da je postepeno ukidala naftne kotlove.

Međutim, sud je zaprijetio da će kažnjavati državu sa dodatnih deset miliona eura svakih šest mjeseci dok se ne ispune standardi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO