‘Scena iz horora’: U američkom napadu ubijena afganistanska djeca

U američkom napadu dronom u nedjelju, za koji SAD tvrde da je ciljao pripadnike ISKP-a, ubijeno je deset civila.

Snimak sa mjesta koje je pogodila raketa (EPA)

Porodice Ahmadi i Nejrabi spakovali su svoje stvari, čekajući potvrdu da će biti prebačeni na aerodrom u Kabulu i eventualno preseliti u SAD, no, poruka od Washingtona bila je drugačija – raketa na njihove kuće u predgrađu Kabula.

U napadu dronom u nedjelju popodne, za koji SAD tvrdi da je izvršen na Islamsku državu provincije Khorasan (ISKP, ili ISIS-K), ubijeno je deset članova tih porodica, starosti od dvije do 40 godina.

Aimal Ahmadi, čiji su bližnji među ubijenim, još je u nevjerici. Kao i ostali u tom kraju, bijesan je što njegov brat, nećaci i nećakinje nikada u medijima nisu prepoznati kao ono što jesu – kao porodica koja živi svojim životom.

Satima, on i ostali preživjeli u napadu, morali su slušati afganistanske i međunarodne medije koji su govorili o njihovim bližnjim, kao o osumnjičenim metama ISKP-a.

„Bili su nevina, nemoćna djeca“, kaže Ahmadi za veći dio žrtava, među kojima je i dvogodišnja Malika.

Vatra gutala automobil sa djecom

Da nije izašao do trgovine, moguće je da bi i on sam bio među poginulim u napadu.

Kaže da je njegov brat, 40-godišni inženjer Zemarai, tek stigao kući s posla. Pošto su porodice očekivale da odu u SAD, Zemarao je zamolio jednog od sinova da parkira automobil u njihovu dvospratnu kuću, jer je htio da vježbaju vožnju prije dolaska u Ameriku.

Nekoliko djece se natrpalo u automobil, želeći kratku vožnju od ulice do dvorišta kuće.

„Tada je pala raketa“, rekao je Aimal Al Jazeeri.

Ono što je uslijedio su već viđene scene afganistanske realnosti, u kojoj su članovi porodice i komšije potrčali na mjesto tragedije. Neki su nosili vodu, nadajući se da će ugasiti vatru koja je gutala Toyotin automobil u kojoj su bila djeca.

Susjedi koji su govorili za Al Jazeeru tvrde da se kuća, u kojoj su se dječaci i djevojčice nekoliko minuta prije igrali, pretvorila u „poprište horora“. Tvrde da su komadi mesa visili sa zidova, a kosti bile razbacane po grmlju. Zidovi su bili krvavo crveni.

Govoreći o jednom dječaku, komšija Farzad je rekao: „Našli smo samo njegove noge“.

‘Otvorena istraga’

SAD i dalje tvrdi da je izvršila „odbrambeni zračni napad dronom na vozilo u Kabul i eliminirala neposrednu prijetnju ISIS-K-a“. Navedeno je da Američka centralna komanda „procjenjuje mogućnost civilnih žrtava“, ali da „nema naznaka“ da su ubijeni civili.

Navečer, američka vojska objavila je da je otvorila istragu.

Ahmadijevi i njihovi susjed bijesni su zbog tvrdnje da je napad ciljao na potencijalnog bombača ISKL-a.

„Ako ne možete pogoditi pravu metu, onda Afganistan ostavite Afganistancima“, poručio je Abdol Marin, jedan od osoba koje su došle u kuću Ahmadijevih.

Izvor: Al Jazeera