Iran negira umješanost u incident u Omanskom zalivu

Dva trgovačka teretna broda koja su se našla nadomak obala Ujedinjenih Arapskih Emirata danas su emitovala upozorenja da su pod nejasnim okolnostima izgubili kontrolu upravljanja brodovima.

Tri izvora iz britanska vojne službe za nadzor pomorskih operacija ranije su izrazile uvjerenje da su pro-iranske snage zauzele tanker za naftu u zalivu kod obale UAE (Arhiva)

Iranska revolucionarna garda (IRG) negira da su iranske snage ili saveznici danas bili uključeni u neku akciju protiv nekog broda u blizini obale UAE i uzvraća da je ovaj incident izgovor za “neprijateljske akcije” protiv Teherana, objavila je iranska državna televizija na svojoj internetskoj stranici, prenosi Tanjug.

“Prema informacijama iz bezbjednosnih izvora, ni iranske oružane snage, ni ogranci islamskog otpora na Bliskom istoku, nemaju nikakve veze sa incidentom u Omanskom zaljevu”, navodi se u saopštenju IRG koje prenosi Reuters.

U odgovoru Revolucionarne garde Irana se ocjenjuje i da je ovaj incident zapravo akcija zapadnih zemalja i Izraela osmišljena s ciljem “da se međunarodna javnost pripremi za neprijateljsko djelovanje protiv časne nacije Irana”.

Brodovi emitirali upozorenja

Dva trgovačka teretna broda koja su se našla nadomak obala Ujedinjenih Arapskih Emirata danas su emitovala upozorenja da su pod nejasnim okolnostima izgubili kontrolu upravljanja brodovima, a vlasti UAE su tim povodom saopštile da je u toku “incident”.

Tanker za naftu “Golden Brilliant” i teretnjak koji je prevozio asfalt “Kamdinu” prijavili su da “nemaju kontrolu” nad plovilima, što obično znači da brodom više ne može da se upravlja.

Britanska vojna služba za nadzor pomorskih operacija upozorila je sve brodove koji se nalaze na toj ruti da je „u toku incident”, a izviđački avion omanskih oružanih snaga nadlijetao je područje na kojem su locirani brodovi, prenio je ranije AP.

Tri izvora iz britanska vojne službe za nadzor pomorskih operacija ranije su izrazile uvjerenje da su pro-iranske snage zauzele tanker za naftu u zaljevu kod obale UAE, a britanska pomorska trgovinska agencija izvijestila je o “potencijalnoj otmici”.

Izvor: Agencije