Uragan Ida stigao do obale SAD-a, pogodio Louisianu

Očekuje se da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

Uragan Ida pogodio je u nedjelju američku državu Louisianu, jugozapadno od New Orleansa, kao uragan 4 stepena, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju.

Donio je sa sobom maksimalne vjetrove od oko 240 kilometara na sat kada je pogodio obalu nakon prelaska Meksičkog zaljeva, dodao je NHC.

Uragani takve snage, jedan stepen manje od najviše, obično uzrokuju katastrofalne posljedice, dodaje NHC, upozoravajući na visoku plimu i moguće poplave, piše dpa.

Ida je pogodila obalu u blizini Fort Fourchon, šesnaest godina nakon uragana Katrina koji je devastirao to područje na jugu SAD-a.

Deseci hiljada stanovnika Louisiane pobjeglo je u nedjelju iz te američke savezne države uoči dolaska Ide iz Meksičkog zaljeva.

Očekuje se da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

Trenutno najveća izmjerena brzina vjetra iznosi 249 km/h i ako se poveća za samo 10 km/h Ida će se pretvoriti u uragan pete kategorije.

Louisianu dosada nikad nije pogodio uragan te snage, a prije 16 godina devastirao ju je uragan Katrina kada je poginulo više od 1800 ljudi.

Ida je već opustošila dio Kube, rušeći stabla i noseći krovove kuća, a na Jamajci je prouzročila obilnu kišu. Nema informacija o smrtno stradalima.

Izvor: Agencije