Macron u Iraku na samitu čelnika Bliskog istoka

Irak nastoji odigrati ulogu ujedinitelja u rješavanju krize koja potresa regiju.

Irački predsjednik Barham Salih (lijevo) dočekuje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona (desno) u iračkoj predsjedničkoj palati u Bagdadu u Iraku (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jedan je od čelnika koji će prisustvovati regionalnom samitu u Iraku, a koji se održava nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, i smrtonosnog napada u Kabulu.

Macron je u subotu upozorio da grupa Islamska država “ostaje prijetnja”, u obraćanju nakon što je ta grupa preuzela odgovornost za smrtonosni bombaški napad u Kabulu u blizini aerodroma, piše AFP.

“Svima je jasno da ne smijemo prekinuti nadzor, jer IS ostaje prijetnja. Znam da je borba protiv ovih terorističkih grupa prioritet vaše vlade”, rekao je Macron nakon sastanka s premijerom Iraka Mustafom al-Kadhemi u Bagdadu, gdje samit čelnika Bliskog istoka počinje danas, prenijela je Fena.

Samitu će također prisustvovati egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i jordanski kralj Abdullah II, a bit će prisutni i ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije.

Politika ujedinjena

Organizatori nisu objavili sveobuhvatan dnevni red, ali sastanak je organiziran u trenutku kada se Irak, koji je dugo bio žrtva militarističkih grupa, pokušava nametnuti kao posrednik između arapskih zemalja i Irana.

Irak nastoji odigrati ulogu ujedinitelja u rješavanju krize koja potresa regiju, tvrde izvori bliski iračkom premijeru Al-Kadhemiju.

Naftno bogat Irak godinama je uhvaćen u delikatnu situaciju između svoja dva glavna saveznika – Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije