Irak traži ulogu posrednika na regionalnom samitu

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i jordanski kralj Abdullah Drugi planiraju doći na sastanak, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Mustafa al-Kadhemi je došao na vlast u Iraku u maju prošle godine, nakon mjeseci masovnih protesta protiv vladajuće klase (EPA)

Nakon desetljeća sukoba, Irak će se istaknuti kao regionalni posrednik, jer je ove sedmice domaćin samita čelnika – uprkos stranom utjecaju na svom teritoriju i teškoj finansijskoj krizi.

Sastanak u subotu u Bagdadu nastoji dati Iraku “jedinstvenu ulogu” u rješavanju kriza koje potresaju regiju, prema izvorima bliskim premijeru Mustafi al-Kadhemiju, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i jordanski kralj Abdullah Drugi rekli su da planiraju doći, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron, jedini dužnosnik koji se očekuje izvan regije.

Pozvani su i čelnici iz Irana, Saudijske Arabije i Turske.

Kadhemi je došao na vlast u maju prošle godine, nakon mjeseci masovnih protesta protiv vladajuće klase, koja se smatra korumpiranom, nesposobnom i podređenom Teheranu.

Novi premijer bio je na čelu iračke Nacionalne obavještajne službe gotovo četiri godine, uspostavljajući bliske veze s Teheranom, Washingtonom i Rijadom.

Od prijetnje do stabilizatora

Njegovo imenovanje potaknulo je nagađanja da bi mogao služiti kao rijedak posrednik među glavnim gradovima.

“U prošlosti, za vrijeme Saddama Husseina, Irak je bio država koje su se u regiji bojali i svi su je vidjeli kao prijetnju”, rekla je politička stručnjakinja iz Iraka Marsin Alshamary.

Nakon invazije predvođene SAD-om 2003. godine, postala je “slaba država”, sklona vanjskim utjecajima i miješanju.

Ali, Bagdad je posljednjih mjeseci već bio domaćin zatvorenih susreta između Teherana i američkog saveznika Rijada.

Ako se potvrdi, prisutnost iranskih i saudijskih dužnosnika ovog vikenda bila bi značajna sama po sebi.

Izvor: Agencije