V. Britanija i SAD uveli sankcije sedmerici Rusa zbog Navaljnog

London i WSashington sumnjiče operativce ruske Federalne službe bezbjednosti za umiješanost u trovanje kritičara Kremlja.

Aleksej Navalni je uhapšen u januaru, po povratku u Moskvu iz Njemačke (EPA)

Velika Britanija je u četvrtak uvela sankcije protiv sedam oficira ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), za koje se vjeruje da su bili umiješani u incident s vodećim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u ažuriranoj listi sankcija.

Sjedinjene Američke Države pridružile su se sankcijama koje je Velika Britanija uvela protiv sedam oficira ruske FSB-a, kaže se u zajedničkom saopćenju State Departmenta.

U dokumentu se navodi da su uvedene sankcije Alekseju Sedovu, Kirilu Vasilievu, Stanislavu Makšakovu, Vladimiru Bogdanovu, Alekseju Aleksandrovu, Ivanu Spiridonovu i Vladimiru Panjajevu.

Optužbe za trovanje na Sibiru

To znači da su im bankovni računi zamrznuti i da im je zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, prenosi Tanjug, pozivajući se Tass.

Zvanični London sumnjiči operativce ruske obavještajne službe za umiješanost u trovanje kritičara Kremlja Navjalnog, prenosi AP.

“Aleksandrov je bio operativac kriminalističke jedinice koja je prisutna u Tomsku, gdje je Navaljni otrovan”, navodi se u zapisu na listi sankcija.

“Dokazi, uključujući telefonske i putne zapise, ukazuju na to da je Aleksej Aleksandrov bio jedan od operativaca umiješanih u upotrebu hemijskog oružja u pokušaju ubistva ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog tokom njegove posjete Sibiru u augustu 2020. godine“, dodaje se u tom dokumentu.

Osuđen na dvije i po godine zatvora

Navaljni je prebačen u Njemačku na liječenje nakon što je u Sibiru 20. augusta prošle godine otrovan sa, kako tvrde zapadni stručnjaci, nervnim agensom.

Moskva je odbacila njihove nalaze i optužila Zapad za kampanju klevete.

Navaljni je uhapšen u januaru ove godine po povratku u Moskvu iz Njemačke, gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja.

U februaru je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne iz 2014. godine za presudu o pronevjeri, koju je on odbacio kao politički motiviranu.

Izvor: Agencije