Izrael dozvolio obnavljanje katarske pomoći Pojasu Gaze

Katar je tokom posljednjih godina osigurao stotine miliona dolara najsiromašnijim porodicama u Gazi, a ta sredstva su bila ključni izvor stabilnosti za ovu osiromašenu teritoriju.

Pojas Gaze je od 2006. godine pod potpunom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom (EPA)

Izrael je u četvrtak objavio da je postigao dogovor s Katarom da ova zemlja nastavi isplatu pomoći za hiljade porodica u Pojasu Gaze, što je korak koji ima za cilj ublažavanje tenzija na palestinskoj teritoriji pod kontrolom Hamasa.

Katar je tokom posljednjih godina osigurao stotine miliona dolara najsiromašnijim porodicama u Gazi, a ta sredstva su bila ključni izvor stabilnosti za ovu osiromašenu teritoriju, gdje se nezaposlenost kreće oko 50 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U maju, kada je Izrael raketirao Pojas Gaze, Izrael je blokirao plaćanja, uz obrazloženje da je to mjera zaštite kako novac ne bi stizao do pripadnika Hamasa.

Novac će porodicama prebacivati UN

Prema sistemu koji je funkcionirao prije sukoba, oko 30 miliona dolara u gotovini svakog mjeseca isporučivano je u Gazu preko prelaza pod kontrolom Izraela.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz saopćio je da će, prema novom aranžmanu, Ujedinjeni narodi prenositi sredstva direktno na bankovne račune porodica u Gazi, a da će Tel Aviv kontrolirati spisak primalaca.

“Bio sam u kontaktu s katarskim zvaničnicima kako bih uspostavio mehanizam koji osigurava da novac stigne do onih kojima je to potrebno, uz zadržavanje izraelskih sigurnosnih procedura”, rekao je Gantz.

Ministar je potvrdio da je Izrael u kontaktu s Hamasovim rivalima, međunarodno priznatom Palestinskom upravom, kako bi se razmotrile moguće alternative za transfer sredstava pod njihovim nadzorom.

U Gazi živi oko dva miliona Palestinaca

Saopćenje je uslijedilo dan nakon što je šef egipatske obavještajne službe, ključni posrednik između Izraela i Hamasa, posjetio Izrael, a Hamas se žalio na kašnjenje u obnavljanju plaćanja i zaprijetio da će nastaviti borbe ako sredstva ne počnu ponovo pristizati.

Izrael i Hamas vodili su četiri rata i brojne manje sukobe od kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007, godinu dana nakon pobjede na palestinskim parlamentarnim izborima.

U Gazi živi oko dva miliona Palestinaca, a ta regija je od 2006. godine pod potpunom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom Izraela.

Izvor: Agencije