‘Historijska deportacija’: Rusija protjeruje novinarku BBC-a

Ruska televizija tvrdi da je potez Moskve odgovor na odbijanje Britanije da produži vize ruskim novinarima.

Sarah Rainsford mora napustiti Rusiju do kraja mjeseca (AP)

Rusija je poručila novinarki BBC-a koja radi u Moskvi da napusti zemlju do kraja ovog mjeseca, u odmazdi za, kako navode, „diskriminaciju Londona prema ruskim novinarima koji rade u Velikoj Britaniji“, izvijestila je državna televizija.

U neobičnom potezu koji nagovještava novo srozavanje ionako loših odnosa između Londona i Moskve, televizijski kanal Rossiya-24 objavio je da će Sarah Rainsford, jedna od dva izvještača BBC-a koji rade u Moskvu, ići kući u, kako su naveli, „historijskoj deportaciji“.

Kanal tvrdi da su ruski zvaničnici odlučili da po isteku ovog mjeseca, kada joj ističe viza, ne produže akreditaciju britanskoj novinarki, koja joj je potrebna da kao inostrani novinar radi u Moskvi.

To je odgovor Rusije na porez Britanije, koja nije dala akreditacije novinarima televizije RT i portala Sputnjik.

“Odgovor na progon ruskih novinara’

„Sarah Rainsford ide kući. Prema našim ekspertima, novinarka moskovskog ureda BBC-a neće dobiti produđenje vize jer je Britanija, u sferi medija, prešla sve naše crvene linije“, navela je televizija Rossiya-24.

„Izbacivanje Sarah Rainsford je naš simetričan odgovor“, dodali su.

BBC je poručio da ne komentariše ovu temu, dok Rainsford nije odgovorila na molbu za komentar.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da su predstavnici BBC-a posljednjih dana bili u ministarstvu i da im je sve objašnjeno do u detalje. Dodala je da je Moskva mnogo puta upozorila London da će odgovoriti na, kako je rekla, rogone ruskih novinara zbog neizdavanja viza za Veliku Britaniju.

Izvor: Agencije