Jug Sicilije gori uz temperaturu od 48,8 stepeni celzijusa

Lokalni mediji prenose kako gore šuma i polja u planinama Madonie, udaljenima oko 100 kilometara od sicilijanske prijestolnice Palerma.

Izvještaj o velikoj šteti stižu i iz Kalabrije gdje su mnoge obitelji morale napustiti svoje domove (ANSA)

Vatra potpomognuta vjetrovima u četvrtak gori na jugu Italije, dan nakon što je meteorološka stanica na Siciliji zabilježila temperaturu od 48,8 stepeni za koju naučnici tvrde da bi mogla biti najviša u historiji evropskih mjerenja, prenosi Hina.

Rekordna temperatura, koju tek treba potvrditi Svjetska meteorološka organizacija (WMO), zabilježena je u blizini grada Sirakuze, na jugoistoku Sicilije.

„Ako se taj podatak pokaže točnim, to bi mogla biti najviša vrijednost ikad zabilježena u Evropi, oborivši raniji rekord od 48 stupnjeva iz Atene 10. jula 1977.“, napisao je meteorolog Manuel Mazzoleni na portalu 3Bmeteo.com.

Vatrogasci su u srijedu objavili da su u 12 sati obavili više od 500 operaciji na Siciliji i Kalabriji, koristeći pritom pet kanadera.

U četvrtak su objavili da je situacija na otoku „pod kontrolom“.

Velika šteta u Kalabriji

Lokalni mediji prenose kako gore šuma i polja u planinama Madonie, udaljenima oko 100 kilometara od sicilijanske prijestolnice Palerma, kao i u gradiću Linguaglossi, smještenom pod vulkanom Etnom.

Izvještaj o velikoj šteti stižu i iz Kalabrije gdje su mnoge obitelji morale napustiti svoje domove, a jedan muškarac je u srijedu poginuo.

Očekuje se da će temperature u petak i dalje rasti u nekoliko talijanskih gradova, uključujući Rim, upozorilo je ministarstvo zdravstva.

Grčkoj pomogla kiša

S druge strane Mediterana, grčkim vatrogascima u borbi protiv velikih požara pomogla je kiša koja je pala preko noći, prenosi agencija dpa.

Na Eviji, drugom najvećem grčkom otoku nakon Krete, ugasila se većina požara, kao i oni na jugu Peloponeza. Gradonačelnici tog poluotoka rekli su za lokalne medije da je situacija puno bolja.

Televizija Skai prenosi kako su prve kapi kiše pozdravljene automobilskim trubama.

Uzrok požara u Grčkoj bila je uglavnom suša. Uništeno je više od 90 hiljada hektara šume i poljoprivrednog zemljišta, uz hiljade kuća. Nastradao je velik broj životinja.

Vatrogasci upozoravaju kako je situacija još uvijek opasna – vatra i dalje gori te se može ponovno raspiriti, a Grčkom pušu snažni vjetrovi.

Promjena vremena potaknula je udare gromova koji su uzrokovali manje požare zapadno od Atene te na sjeveru zemlje, no oni su brzo ugašeni.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO