WHO će ispitati tri lijeka koja potencijalno liječe COVID-19

Nezavisno stručno vijeće odabralo je tri lijeka zbog njihovog potencijala da smanje rizik od smrti usljed oboljenja od COVID-19, saopćio je WJO.

Prošlogodišnje ispitivanje pokazalo je da su od izabranih lijekova samo kortikosteroidi imali efikasnost protiv teškog i kritičnog oboljenja od korona virusa (EPA)
Prošlogodišnje ispitivanje pokazalo je da su od izabranih lijekova samo kortikosteroidi imali efikasnost protiv teškog i kritičnog oboljenja od korona virusa (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da će u 52 zemlje biti izvršeno kliničko ispitivanje tri antiinflamatorna lijeka, kao potencijalni tretmani za pacijente oboljele od COVID-19.

Prošlogodišnje ispitivanje pokazalo je da su od izabranih lijekova samo kortikosteroidi imali efikasnost protiv teškog i kritičnog oboljenja od korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Nezavisno stručno vijeće odabralo je artesunat, imatinib i infliksimab zbog njihovog potencijala da smanje rizik od smrti kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih od COVID-19”, piše u saopćenju WHO-a.

Lijekovi koji su u upotrebi protiv drugih bolesti

Artesunat se koristi protiv malarije, imatinib protiv određenih vrsta karcinoma, a infliksimab za bolesti imunog sistema kao što je reumatoidni artritis.

WHO je saopćio da će se artesunat, koji proizvodi indijska farmaceutska međunarodna kompanija Ipca, koristiti sedam dana intravenozno, dozom koja se preporučuje kod liječenja malarije.

Imatinib, koji proizvodi multinacionalna švicarska farmaceutska kompanija Novartis, primjenjivat će se oralno jednom dnevno 14 dana, a infliksimab, kojeg proizvode Johnson & Johnson, primjenjivat će se intravenozno kao jedna doza.

Izvor: Agencije

Povezane

“Ako pregledamo preko Drine u Srbiju, koja je bila generator svega ovoga onda ja ne vidim taj lijek. Ne treba gubiti ni vrijeme ni energiju da se oni demokratiziraju, mi se trebamo okrenuti sebi”

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO