Facebook zatvorio mrežu naloga antivakserskih aktivista

Mreža iz Rusije angažovala je utjecajne ljude da objavljuju sadržaje protiv vakcinacije.

Platforme su korištene prvenstveno za utjecaj na korisnike u Indiji, Latinskoj Americi i u manjoj mjeri u SAD-u (EPA)

Kompanija Facebook zatvorila je mrežu naloga iz Rusije povezanih sa marketinškom firmom koja je angažovala utjecajne ljude da objavljuju sadržaje protiv vakcinacije.

Iz sjedišta kompanije je saopšteno da je zbog kršenja politike Facebooka protiv stranog uplitanja zabranjeno korištenje naloga povezanih sa Fezzeom, podružnicom marketinške firme AdNow iz Velike Britanije koja je primarno poslovala iz Rusije, prenosi Tajug, pozivajući se na Reuters.

U saopštenju Facebook navodi da je firma AdNow koristila svoje platforme prvenstveno za utjecaj na korisnike u Indiji, Latinskoj Americi i u manjoj mjeri u SAD-u.

‘Perionica za dezinformacije’

Istražitelji Facebooka nazvali su kampanju „perionicom za dezinformacije“, jer su na forumima kao što su Reddit, Medium i Change.org objavljivani sadržaji koji obmanjuju javnost i koristeći lažne naloge na platformama poput Facebooka i Instagrama plasirali svoje neistine, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Posljednjih mjeseci na društvenim mrežama su se pojavile teorije zavjere o korona virusu i vakcinama, a administracija američkog predsjednika Joea Bidena kritikovala je velike tehnološke kompanije poput Facebooka zbog toga što omogućavaju širenje laži o vakcinama i tako otežavaju borbu protiv pandemije.

Izvor: Agencije