Talibani ne žele pregovarati dok je Ghani na vlasti

Političko rješenje sukoba izgleda teško ostvarivo pod sadašnjim uvjetima.

Biden je rekao da su SAD održale obećanje dato Afganistanu (EPA)
Biden je rekao da su SAD održale obećanje dato Afganistanu (EPA)

Talibanski vođe kazali su da neće pregovarati s afganistanskom vladom sve dok Ashraf Ghani bude predsjednik, rekao je u srijedu pakistanski premijer Imran Khan.

Khan je rekao da političko rješenje sukoba izgleda teško ostvarivo pod sadašnjim uvjetima.

“Pokušao sam uvjeriti talibane… prije tri ili četiri mjeseca kada su visoke talibanske vođe bili ovdje”, rekao je Khan stranim novinarima u svojem domu u Islamabadu.

“Uvjet je dok god je Ashraf Ghani ondje, mi (talibani) nećemo razgovarati s afganistanskom vladom”, rekao je Khan, citirajući talibanske čelnike.

Mirovni pregovori između talibana, koji Ghanija i njegovu vladu smatraju marionetama Sjedinjenih Država, i pregovarača afganistanske vlade počeli su u rujnu prošle godine, ali nije postignut nikakav bitan napredak.

Biden ‘ne žali’ zbog povlačenja

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da ne žali zbog svoje odluke da poslije 20 godina povuče afganistanske trupe iz Afganistana gdje talibani osvajaju sve veću teritoriju, prenosi Tanjug.

Biden je pozvao afganistanske lidere da se ujedine “u borbi za svoju državu”.

Talibani su od povlačenja američke vojske osvojili najmanje osam od 34 provincijskih prijestolnica i nastavljaju ofanzivu, prenosi BBC.

On je rekao da su SAD održale obećanje dato Afganistanu kao što su zračna podrška, isplata plata vojnicima i snabdjevanje afganistanskih snaga hranom i opremom.

Kabul bi mogao pasti za 90 dana

Ali je dodao da Afganistanci “moraju da se bore za sebe”.

Washington Post prenio je izjavu neimenovanog američkog zvaničnika, a na osnovu vojnih procjena da bi prijestolnica Kabul mogla da padne u ruke talibana za 90 dana.

Samo u prošlom mjesecu u borbama talibana i vladinih snaga poginulo je više od hiljadu civila.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO