Ruski lovci odvratili američki avion od državne granice

Moskva tvrdi da su posade ruskih lovaca identificirale zračnu metu kao američku letjelicu Boeing P-8 Poseidon i presrele je iznad Crnog mora.

Američki avion Boeing P-8 Poseidon na aerodromu Bali u Indoneziji (EPA)

Ruski lovci Su-30 presreli su američki pomorski patrolni avion Boeing P-8 Poseidon u utorak navečer iznad Crnog mora, potvrdio je u srijedu ruski Nacionalni kontrolni centar za odbranu.

“Radarske stanice otkrile su zračnu metu koja se približavala ruskoj državnoj granici, a lovci Su-30 mornaričke avijacije i zračno-odbrambene snage za brzo reagiranje Crnomorske flote brzo su identificirale cilj”, naveo je ovaj centar, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Prema saopćenju vojske, posade ruskih lovaca identificirale su zračnu metu kao letjelicu Boeing P-8 Poseidon i presrele je iznad Crnog mora, a avionu koji je u sastavu snaga SAD-a nije bilo dozvoljeno da povrijedi rusku državnu granicu.

Višenamjenski patrolni avion

Boeing P-8 Poseidon je višenamjenski mornarički patrolni avion velikog doleta, namijenjen za protivbrodsku i protivpodmorničku borbu, uništavanje ciljeva na zemlji i u priobalju, kao i za elektronsko izviđanje i ratovanje, naoružan je s raketama Harpun te je operativan u nekim zemljama NATO-a, uključujući SAD.

Pomorske vježbe “Sea Breeze 2021“ u Crnom moru, koje su počele krajem juna, trajat će do 10. jula i na njima učestvuje oko 5.000 vojnika i 30 brodova iz tridesetak država, među kojima više članica NATO-a.

Izvor: Agencije