Litvanija najavila gradnju barijere na granici sa Bjelorusijom

Ovaj postupak Litvanije uslijedio je nakon što je Bjelorusija odlučila da dozvoli prelaze migranata u Litvaniju kao odgovor na sankcije Evropske unije.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je 26. maja da njegova zemlja više neće sprječavati migrante da prelaze njezinu zapadnu granicu u EU (Anadolija)

Litvanija će izgraditi barijeru na svojoj granici sa Bjelorusijom i prisluškivaće vojne trupe kako bi zaustavile kretanje migrantima kroz zemlju, rekla je danas premijerka te zemlje Ingrida Simonyte, prenosi Tanjug.

Ovaj postupak Litvanije uslijedio je nakon što je Bjelorusija odlučila da dozvoli prelaze u Litvaniju kao odgovor na sankcije Evropske unije, prenosi Reuters.

“Započećemo sa izgradnjom dodatne fizičke barijere, koja deli Litvaniju i Bjelorusiju, koja će biti sigurna i odvraćati organizatore ilegalnih migracionih tokova”, rekla je Ingrida Simonyte na konferenciji za novinare.

Bjelorusija neće sprječavati prolaz migranata

Simonyte je rekla da je glavni aerodrom odakle su ljudi letjeli u Bjelorusiju Bagdad, ali ne bi isključila i ljude koji dolijeću iz Istanbula.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je 26. maja da njegova zemlja više neće sprječavati migrante da prelaze njezinu zapadnu granicu u EU.

Izvor: Agencije