SAD uvele nove sankcije za Kubu, Biden najavio da će ih biti još

Ministarstvo financija SAD-a objavilo je da su sankcije reakcija na poteze koji su suzbili ‘mirne, prodemokratske proteste na Kubi’.

Sjedinjene Američke Države poduzimaju zajedničke akcije kako bi ojačale napore kubanskog naroda, poručio je američki predsjednik Joe Biden (EPA)

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije kubanskoj policiji i dvojici njenih čelnika kao odgovor na nasilno gušenje protesta protiv kubanske vlade.

Ministarstvo financija SAD-a objavilo je da su sankcije reakcija na “poteze koji su suzbili mirne, prodemokratske proteste na Kubi koji su započeli 11. jula”.

Meta sankcija su dva čelnika kubanske policije, kao i nacionalne policije kubanskog Ministarstva unutarnjih poslova.

“Bit će ih još, osim ako ne dođe do drastične promjene na Kubi, što ne očekujem”, rekao je američki predsjednik Joe Biden tokom sastanka s kubansko-američkim čelnicima u Bijeloj kući.

Njegov sastanak uslijedio je nakon što je kubanska zajednica pozvala na veću podršku protestima na Kubi, a koji su pokazali veliko protivljenje vladi u posljednjim desetljećima.

“Sjedinjene Američke Države poduzimaju zajedničke akcije kako bi ojačale napore kubanskog naroda”, dodao je Biden.

Protesti na Kubi izbili su ovog mjeseca nakon najgore ekonomske krize od pada Sovjetskog Saveza (EPA)

Biden je također kazao da je tražio od Ministarstva finansija i državnih institucija da ga izvijeste za mjesec dana o tome kako dostaviti isplate Amerikanaca Kubancima, bez da u tome profitira kubanska vlada.

Između ostalog, Biden također pokušava omogućiti bežičnu komunikaciju Kubancima te povećati osoblje američke ambasade na Kubi.

Protesti na Kubi izbili su ovog mjeseca nakon najgore ekonomske krize od pada Sovjetskog Saveza, ali i zbog velikog porasta broja zaraženih korona virusom, piše Reuters a prenosi Hina.

Hiljade ljudi su izašle na ulice, pretežito nezadovoljni nestašicom osnovnih namirnica, ograničavanja građanskih sloboda i postupanja vlasti s pandemijom.

I republikanci i demokrate imaju isti stav

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel za nemire je optužio SAD, koje su u posljednjim desetljećima pooštrile stari trgovački embargo na otok.

Prošle je sedmice Ministarstvo finansija objavilo sankcije protiv kubanskog ministra odbrane i jedinica specijalnih snaga MUP-a zbog optužbi za kršenje ljudskih prava u obračunima koji su uslijedili nakon protesta, a u kojima je pritvoreno na stotine aktivista.

Na Capitolu, i republikanci i demokrate pozivaju na dodatne mjere protiv Kube.

Na sastanku s Bidenom bili su hip-hop muzičar i autor takozvane “himne demonstranata” Yotuel Romero, osnivačica projekta Miami Freedom Project Ana Sofia Pelaez te bivši gradonačelnik Miamija Manny Diaz.

Oko 1,5 miliona kubanskih Amerikanaca na predsjedničkim izborima 2020. godine uglavnom je glasalo za Donalda Trumpa, stoga je Bidenu povratak podrške ključan u toj saveznoj državi.

“Mislim da Biden ima uspješnu kubansku politiku koja je u stanju staviti režim u odbranu i pružiti konkretnu podršku Kubancima, a to će mu koristiti kod birača na Floridi”, rekao je izvršni direktor Centra za slobodnu Kubu John Suarez.

Izvor: Agencije