Grenland ove sedmice doživio ‘masovno’ otapanje leda

Otopljena količina vode dovoljna je da sa 5,1 cm prekrije američku saveznu državu Floridu, poručili su naučnici.

U srijedu su temperature zraka iznad Grenlanda bile "zabrinjavajuće", poručili su iz EU, pri čemu se temperature u Constable Pyntu, na istoku otoka, dosezale čak 23,2 celzijevih stepeni (EPA)

Grenland je u srijedu izgubio ogromnu količinu leda koji se otopio zbog visokih temperatura potaknutih klimatskim promjenama, a otopljena količina vode dovoljna je da sa 5,1 cm prekrije američku saveznu državu Floridu, poručili su naučnici.

Ovaj događaj bio je treći najveći gubitak leda na Grenlandu tokom jednog dana od 1950. godine. Druga dva rekorda dogodila su se u također u ovome desetljeću, 2012. i 2019. godine.

Brzo topljenje uslijedilo je nakon što je topli zrak, zarobljen nad arktičkim otokom, promijenio obrazac atmosferske cirkulacije, navode naučnici, ističući kako bi se moglo otopiti još više leda, izvijestio je Reuters.

Samo u srijedu otopilo se oko 22 gigatona leda, pri čemu je 12 gigatona teklo u ocean, a deset gigatona upio je snježni pokrivač koji ga može i ponovno smrznuti, rekao je klimatolog Univerziteta u Liegeu u Belgiji Xavier Fettweis, prenijela je Hina.

‘Masovni događaj topljenja’

Danska skupina istraživačkih institucija na Arktiku Polar Portal na Twitteru je opisala pojavu na Grenlandu kao “masovni događaj topljenja”.

Iako je volumen topljenja manji od onog iz 2019. godine, zahvaćeno područje je bilo veće, navodi Polar Portal.

Takvi događaji mogu stvoriti povratne petlje koje potiču daljnje zagrijavanje i topljenje na Grenlandu, kazao je klimatolog sa Univerziteta Columbia.

Ističe se kako ovaj događaj pozicionira Grenland u ranjiviju poziciju za ostatak sezone topljenja.

Naučnici su procijenili da je otapanje ledenog pokrova Grenlanda, drugog po veličini na zemlji nakon Antarktika, uzrokovalo oko 25 posto porasta globalnog nivoa mora u posljednjih nekoliko desetljeća.

Naučnici upozoravaju da modeli koji se koriste za projiciranje budućeg gubitka leda ne bilježe utjecaj promjenjivih obrazaca cirkulacije atmosfere, što znači da možda potcjenjuju buduće otapanje leda na Grenlandu.

U srijedu su temperature zraka iznad Grenlanda bile “zabrinjavajuće”, poručili su iz EU, pri čemu se temperature u Constable Pyntu, na istoku otoka, dosezale čak 23,2 celzijevih stepeni.

Izvor: Agencije