Erdogan: Bušotine u Crnom moru neće biti posljednje

Plin se počeo crpiti iz rezervi s područja Sakarya, koje je Turska nedavno otkrila.

"Oni koji pokušavaju smanjiti vrijednost plina koji smo otkrili neutemeljenim tvrdnjama trebali bi dobro pogledati ovu vatru koju smo zapalili", pojasnio je Erdogan (Anadolija)
"Oni koji pokušavaju smanjiti vrijednost plina koji smo otkrili neutemeljenim tvrdnjama trebali bi dobro pogledati ovu vatru koju smo zapalili", pojasnio je Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da uvođenjem crnomorskog plina u bliskoj budućnosti značajno će smanjiti ovisnost o stranim izvorima, prenosi Anadolija.

Govoreći video konferencijom na ceremoniji povodom paljenja prvog plamena od prirodnog plina eksploatisanog iz rezervi s područja Sakarya, koje je Turska nedavno otkrila, Erdogan je rekao da bušotine u Crnom moru nisu prve i neće biti posljednje.

(Anadolija)

“Pokušali su nas spriječiti sankcijama, prijetnjama, ucjenama i zastrašivanjem, ali mi nismo odobrili nijednu od njih. Nismo odstupili ni korak od svog odlučnog stava”, kazao je turski predsjednik.

Prema njegovim riječima, danas su zapalili prvi plamen od crnomorskog plina, kojeg su otkrili prvi put, počeli vaditi stotine metara pod zemljom.

Požar u distriktu Manavgat

“Oni koji pokušavaju smanjiti vrijednost plina koji smo otkrili neutemeljenim tvrdnjama trebali bi dobro pogledati ovu vatru koju smo zapalili”, pojasnio je Erdogan.

Kako je kazao, oni koji drže prijateljsku ruku Turske, koja je najjača država u regiji u političkom i ekonomskom smislu, uvijek su bili profitabilni.

Dotakao se i požara u distriktu Manavgat, u turskoj provinciji Antaliji.

“Incident će se istražiti u svim njegovim dimenzijama i pružit će se svaka vrsta podrške našim građanima koji su oštećeni u požaru”, dodao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO