Grčka, Kipar i Jordan za pravedno rješavanje problema Kipra

Trilateralni samit okupio je jordanskog kralja Abdullaha II, kiparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Čelnici su u zajedničkoj izjavi naveli da insistiraju na „podršci pravednom, sveobuhvatnom i održivom rješenju kiparskog problema“ (EPA)

Lideri Grčke, Kipra i Jordana založili su se u srijedu, na sastanku u Atini, za „pravedno, potpuno i održivo rješavanje kiparskog problema“ poslije nedavnih spornih izjava iz Turske, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Trilateralni samit okupio je jordanskog kralja Abdullaha II, kiparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Njih trojica su u zajedničkoj izjavi naveli da insistiraju na „podršci pravednom, sveobuhvatnom i održivom rješenju kiparskog problema, u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodnim pravom“.

Istočni Mediteran

„Sastanak odražava posvećenost naših zemalja promoviranju mira, stabilnosti i prosperiteta u našoj velikoj regiji“, rekao je Mitsotakis.

„Mi smo nacije koje dijele istočni Mediteran i vjerujem da ćemo i dalje igrati vitalnu ulogu i produbljivati našu saradnju“, kazao je jordanski kralj.

Sastanak je održan nakon što su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i drugi zvaničnici Turske i kiparskih Turaka najavili 20. jula ponovno otvaranje ljetovališta Varosha.

Ljetovalište, koje kiparski Grci nazivaju Famagusta, ograđeno je bodljikavom žicom i nepristupačno još od turske vojne invazije na Kipar 1974. godine.

Erdoganov stav

Erdogan je tokom dvodnevne posjete sjevernom dijelu otoka rekao je da „trajno i održivo rješenje može biti jedino moguće“ uzimanjem u obzir da su na otoku „dvije odvojene države i dva odvojena naroda“.

Izjava turskog predsjednika naišla je na osude Vijeća sigurnosti UN-a, Evropske unije i SAD-a.

Slanjem mirovnih snaga UN-a 1964, Kipar je podijeljen zbog međunacionalnih sukoba. Poslije puča pristalica ujedinjenja Kipra s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sjever naseljen turskom manjinom i proglasila Tursku Republiku Sjeverni Kipar.

Vijeće sigurnosti UN-a je 1983. godine usvojio Rezoluciju kojom je secesija kiparskih Turaka označena nelegalnom.

Izvor: Agencije