Biden predložio osmero glavnih saveznih tužitelja

Američki predsjednik Joe Biden je nominirao i glavnog saveznog tužitelja koji će, ako ga potvrde, nadgledati postupke u slučaju pobune 6. januara.

Biden je nominirao i Rachael Rollins, tužiteljicu iz Bostona, koja je dio rastućeg nacionalnog pokreta 'progresivnih tužitelja' (EPA - Ilustracija)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u ponedjeljak je nominirao osmero kandidata za savezne tužitelje SAD-a, uključujući glavnog saveznog tužitelja koji će, ako ga potvrde, nadgledati postupke u slučaju pobune 6. januara.

Matthew Graves, advokat i bivši pomoćnik tužitelja SAD-a, Bidenov je izbor za saveznog tužitelja Kolumbijskog distrikta gdje je tužiteljstvo preplavljeno slučajevima koji se odnose na nerede 6. januara, prenosi Hina.

Savezni tužitelji su dali nalog za hapšenje više od 535 osoba pod optužbom za sudjelovanje u nasilju u  kojem su se demonstranti sukobili s policijom, razbijali prozore te primorali članove Kongresa i tadašnjeg potpredsjednika Mike Pencea da bježe na sigurna mjesta.

Progresivni tužitelji

Biden je nominirao i Rachael Rollins, tužiteljicu iz Bostona, koja je dio rastućeg nacionalnog pokreta “progresivnih tužitelja” koji podržavaju nastojanja da se ukloni rasna nejednakost odbacivanjem tradicionalne kulture “odlučnog obračuna s kriminalom” koja je dovela do nesrazmjernog  broja Afroamerikanca u zatvorima.

Među ostalim kandidatima su Erek Barron iz distrikta Marylanda, Nicholas Brown iz zapadnog distrikta Washingtona, Clifford Johnson iz sjevernog distrikta Indiane, Zachary Myers iz južnog distrikta Indiane, Trini Ross iz zapadnog distrikta New Yorka i Vanessa Waldref iz istočnog distrikta Washingtona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada