Kina uvodi sankcije za pojedince i entitete iz SAD-a

Sankcije će se odnositi na sedam pojedinaca iz SAD-a i entiteta u skladu sa Zakonom o sankcijama strancima, među kojima i je bivši američki ministar trgovine Wilbur Ross.

„Svaki pokušaj stranih sila da se miješaju u poslove Hong Konga biće uzaludan”, dodao je kineski zvaničnik (EPA)

Kina je najavila sankcije protiv nekoliko američkih pojedinaca i organizacija kao odgovor na nedavne američke sankcije kineskim zvaničnicima u Specijalnom administrativnom regionu Hong Kong, prenosi Tanjug.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova rekao je da je Peking odlučio da preduzme recipročne kontramjere, ocjenjujući najnoviji potez Washingtona „pogrešnom praksom“.

Precizirao je da će se sankcije odnositi na sedam pojedinaca iz SAD-a i entiteta u skladu sa Zakonom o sankcijama strancima, među kojima i je bivši američki ministar trgovine Wilbur Ross, prenosi Međunarodni kineski radio.

„Svaki pokušaj stranih sila da se miješaju u poslove Hong Konga biće uzaludan”, dodao je kineski zvaničnik.

Odnosi pogoršani za vrijeme Trumpovog mandata

Ovo saopštenje je uslijedilo uoči posjete zamjenice američkog državnog sekretara Wendy Sherman sjevernom kineskom lučkom gradu Tijenđinu.

Ona je najviši američki zvaničnik koji je posjetio Kinu od kada je administracija predsjednika Joea Bidena došla na vlast u SAD-u.

Odnos između dvije svjetske ekonomske sile pogoršao se tokom mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Posljednjih godina dvije zemlje su zatvarale konzulate i protjerivale novinare i uvodile sankcije protiv pojedinaca i kompanija iz druge zemlje.

Izvor: Agencije