Kina odbila plan WHO-a o novoj studiji o porijeklu COVID-19

Potraga za porijeklom virusa postala je diplomatsko pitanje, koje je pogoršalo odnose Kine sa SAD-om i mnogim američkim saveznicima.

Kina je odbila prijedlog WHO-a da se tim njihovih stručnjaka koji istražuje porijeklo korona virusa vrati u Wuhan (Reuters)

Kina ne može prihvatiti plan Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za provođenje druge faze studije o porijeklu COVID-19, izjavio je visoki kineski zdravstveni zvaničnik.

Zeng Yixin, potpredsjednik kineske Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je da je šokiran planom, a posebno teorijom da je virus mogao procuriti iz kineske laboratorije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Odbacio je takvu teoriju kao glasinu, koja je u suprotnosti sa zdravim razumom i naukom.

“Nemoguće je da prihvatimo takav plan za istraživanje porijekla”, kazao je on na konferenciji za novinare.

‘Potraga za virusom diplomatsko pitanje’

Potraga za porijeklom virusa je postala diplomatsko pitanje, koje je pogoršalo odnose Kine sa SAD-om i mnogim američkim saveznicima.

SAD i još neke zemlje tvrde da Kina nije bila transparentna u pogledu onoga što se dogodilo u prvim danima pandemije, dok, s druge strane, Kina optužuje kritičare za politizaciju pitanja, koje, kako tvrdi, treba prepustiti naučnicima.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je prošle sedmice da je preuranjeno isključiti potencijalnu vezu između pandemije i curenja virusa iz jedne laboratorije u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je bolest prvi put otkrivena krajem 2019. godine.

Zeng je rekao da se u laboratoriji u Wuhanu ne nalazi virus koji direktno može zaraziti ljude i podsjetio je da je tim međunarodnih stručnjaka, koje je koordinirao WHO, i koji su posjetili laboratoriju ranije ove godine, zaključio da je curenje virusa iz laboratorija vrlo malo vjerovatno.

Izvor: Agencije