Tedros: Svijet je u opasnom periodu pandemije COVID-19

Svijet je u vrlo opasnom periodu pandemije korona virusa, a zaraznija delta varijanta je identificirana u skoro 100 zemalja, kazao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Do sada je manje od dva posto vakcina dato siromašnijim zemljama (EPA)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je svijet u vrlo opasnom periodu pandemije COVID-19, napominjući da je zaraznija delta varijanta identificirana u skoro 100 zemalja.

Na konferenciji za novinare je rekao da se delta varijanta, koja je prvi put pronađena u Indiji, nastavlja razvijati i mutirati te postaje dominantni korona virus u mnogim zemljama, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Već sam pozvao lidere širom svijeta da osiguraju da u ovo vrijeme sljedeće godine 70 posto svih ljudi u svim zemljama bude vakcinisano”, kazao je Tedros i dodao da bi se time efikasno okončala akutna faza pandemije.

Podijeliti vakcine za siromašne

Istakao je da je tri milijarde doza vakcine već podijeljeno i da je u kolektivnoj moći nekoliko zemalja da pojačaju i osiguraju dijeljenje vakcina.

Do sada je manje od dva posto vakcina dato siromašnijim zemljama.

Iako su se bogate zemlje, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Francusku i Kanadu, obavezale da će donirati milijardu vakcina protiv COVID-19, WHO procjenjuje da je za imunizaciju svijeta potrebno 11 milijardi doza.

Izvor: Agencije