Lavrov: Zapad pokušava nametnuti Iranu nove obaveze

Ministar vanjskih poslova Rusije rekao je da Moskva priprema svoj koncept kolektivne sigurnosti u Zaljevu.

Sergej Lavrov: Zapad pokušava nuklearni sporazum promijeniti (EPA)

S obzirom na to da je SAD jednostrano istupio iz nuklearnog sporazuma s Iranom i tako prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinienih naroda, povratak u te okvire mora podrazumijevati i potpuno poštovanje svih preuzetih obaveza, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kako je rekao, na dosadašnjim pregovorima je postignut značajan progres, međutim, Zapad pokušava taj sporazum u neku ruku promijeniti, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

“Smatram da je jedini pošten put da se cijeli sporazum obnovi u originalnom vidu, što je potvrđeno i od Vijeća sigurnosti UN-a. Međutim, zapadni partneri na sve načine pokušavaju unijeti određene izmjene i nametnuti Iranu nove obaveze”, naglasio je.

Lavrov je kazao da Moskva priprema svoj koncept kolektivne sigurnosti u Zaljevu.

Ruska vizija kolektivne sigurnosti

Kako je rekao, taj koncept će uskoro biti završen i predstavljen javnosti.

“Odavno postoji interes naših prijatelja po pitanju ruske vizije kolektivne sigurnosti u zoni Zaljeva. Uzimajući u obzir posljednja zbivanja, u toku je priprema obnovljene verzije koncepta”, rekao je on.

Lavrov se dotakao i situacije u Afganistanu, rekavši da je Rusija zabrinuta zbog toga što se na sjeveru te zemlje pojačava aktivnost oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je zabranjena u Rusiji.

“Nas to zabrinjava. Teroristi koriste situaciju povlačenja NATO snaga iz Afganistana i aktivno okupiraju teritorije, prije svega na sjeveru Afganistana, tačno na granici s našim saveznicima”, zaključio je on.

Izvor: Agencije