SAD treba sarađivati s Kinom oko Sjeverne Koreje

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman posjetit će Japan, Južnu Koreju i Mongoliju, a možda i Kinu.

Xi Jinping i Joe Biden u Velikoj vijećnici u Pekingu 2013. godine (EPA)

Sjedinjene Američke Države bez sumnje trebaju sarađivati s Kinom kako bi postigle napredak oko Sjeverne Koreje, izjavio je visoki zvaničnik State Departmenta uoči posjete visokog američkog diplomate regiji.

Zamjenica državnog sekretara SAD-a Wendy Sherman posjetit će Japan, Južnu Koreju i Mongoliju sljedeće sedmice, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ona će možda posjetiti i Kinu, gdje bi na dnevnom redu bio razgovor o sjevernokorejskom režimu, rekao je zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan.

Iznenadna i rijetka najava

Najava da bi SAD i Kina trebala sarađivati jedna je od rijetkih takvih u posljednje vrijeme, nakon što su odnosi dvije svjetske sile na vrlo niskim granama.

SAD pokušava zaustaviti kineski utjecaj u svijetu, primarno ekonomiju, dok Peking optužuje Washington da se ponaša nasilno i da neosnovano optužuje Kinu.

Američki Senat usvojio je dan ranije zakon kojim se zabranjuje uvoz proizvoda iz kineske regije Xinjiang, što je najnoviji pokušaj Washingtona da kazni Peking zbog, kako tvrdi SAD, genocida protiv Ujgura i drugih muslimanskih grupa u Kini.

Izvor: Agencije