Reutersov fotograf poginuo u pucnjavi u Afganistanu

Fotograf indijskog porijekla Danish Siddiqui poginuo je u pucnjavi dok je izvještavao o borbi afganistanskih snaga i talibana.

Danish Siddiqui je bio dio Reutersovog tima koji je osvojio Pulitzerovu nagradu za fotografiju 2018. godine (Reuters)

Reutersov fotograf indijskog porijekla Danish Siddiqui poginuo je u pucnjavi dok je izvještavao o borbi afganistanskih snaga i talibana na graničnom prelazu s Pakistanom.

Specijalne snage Afganistana borile su se da vrate glavno tržišno područje Spin Boldak kada su Siddiqui i viši afganistanski oficir ubijeni u unakrsnoj pucanjavi s talibanima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Siddiqui je ove sedmice pratio afganistanske specijalne snage i izvještavao o borbama između afganistanskih komandosa i talibanskih boraca.

Tokom izvještavanja, kada je pogođen u ruku, Siddiqui je obavijestio Reuters da je ranjen, nakon čega se povukao i otišao na liječenje.

Dio tima koji je dobio Pulitzera

Kada su se talibanski borci povukli iz borbe u Spin Boldaku, Siddiqui je razgovarao s vlasnikom prodavnice kada su talibani ponovo napali.

Predsjednik Reutersa Michael Fridenberg i glavna urednica Alesandra Galoni izjavili su da rade na tome da dobiju više informacija o incidentu.

Siddiqui je bio deo Reutersovog fotografskog tima koji je osvojio Pulitzerovu nagradu za fotografiju 2018. godine za dokumentiranje izbegličke krize Rohinja.

Izvor: Agencije